Simptome și cauze ale răcelii la pisici

Deși există diferiți agenți infecțioși, pentru cei responsabili de această afecțiune există un vaccin. Asemănătoare cu răcelile umane tipice, răcelile la pisici sunt afecțiuni foarte frecventă. Cunoașterea tulburărilor pe care le generează și a cauzelor care duc la ele poate ajuta la limitarea incidenței lor ridicate.

Termenul de răceală se referă la o infecție a căilor respiratorii superioare, care afectează nasul, laringele și faringele. Originea sa poate sta în prezența a doi viruși, calicivirusul felin și herpesvirusul felin. În plus, bacteriile din genul micoplasmă, chlamydia și bordetella o pot provoca.

În mod normal, aceste tipuri de agenți infecțioși, împreună cu alte tipuri de particule, sunt transmise de la o pisică la alta printr-un proces numit aerosolizare. Aerosolii sunt un ansamblu de particule microscopice, atât solide, cât și lichide, care sunt suspendate într-un gaz. Atunci când conțin microorganisme patogene, acestea sunt principalele responsabile pentru gripă, astm și alte tipuri de afecțiuni.

În ciuda marii diversități de agenți infecțioși care pot contribui la răspândire, simptomele răcelii la pisici de obicei coincid.

Simptome și remedii ale răcelii la pisici

Când răceala își face simțită prezența apar o serie de afecțiuni imediate, inclusiv strănut, secreție nazală și oculară, fie înghițire excesivă. Dacă infecția nu este severă, aceste semne vor dispărea brusc în câteva zile.

Cu toate acestea, răcelile la pisici pot fi complicate, fie pentru că animalul însuși are un sistem imunitar slab, fie pentru că agentul patogen este mai dăunător. Pisicile tinere, bătrâne sau cele care suferă deja de o boală prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire.

Printre cele mai grave simptome se numără febra, deshidratarea, letargia, pierderea poftei de mâncare.

În funcție de modul în care se dezvoltă boala, veți putea efectua un tip sau altul de tratament. Astfel, în cele mai ușoare cazuri, pisica trebuie încurajată să mănânce hrană umedă special concepută pentru pisici.

Pe de altă parte, o altă soluție perfectă pentru pisicile răcite este hidratarea.

Pentru a atenua disconfortul, puteți încerca, de asemenea, să îndepărtați secrețiile cu ajutorul unei cârpe moi umezite anterior.

Dacă infecția căilor respiratorii se complică, trebuie să mergeți la medicul veterinar. Acest lucru, după diagnosticul global corespunzător al animalului, va determina relevanța antibioticelor orale, antihistaminice, rehidratare intravenoasă sau chiar spitalizare.

Măsuri de precauție

Deși prevenirea răcelii la pisici poate fi complexă, în special în grupurile de risc, există anumite măsuri care trebuie luate în considerare:

  • Pisicile obișnuite să iasă afară ar trebui să fie împiedicate să facă acest lucru, atunci când condițiile meteorologice sunt nefavorabile;
  • Dacă în casă aveți mai multe pisici, trebuie să vedeți care dintre ele prezintă simptomele descrise. În acest caz, izolarea și tratamentul individualizat al animalului sunt esențiale, astfel încât agentul infecțios să nu se răspândească;
  • Mediul în care este ținută pisica trebuie să fie în permanență curat, deoarece praful și acarienii pot ajuta la sensibilizarea tractului respirator al animalului;
  • Încercați să vă asigurați că temperatura din casă este adecvată, fără modificări bruște care slăbesc felina;
  • Asigurați-vă că animalul de companie are toate vaccinurile la zi. Deși există mulți agenți patogeni capabili să provoace o răceală, există vaccinuri care pot preveni răspândirea celor mai frecvente.

În general, răcelile la pisici nu reprezintă o problemă foarte mai mare, ci doar un disconfort temporar ușor. Cu toate acestea, conștientizarea factorilor de risc și modul de evitare a acestora poate ajuta la evitarea sau diminuarea potențialului disconfort  animalului vostru de companie.

Așadar, dacă aveți o pisică în casă, țineți cont de aceste simptome și cauze, pentru ca aceasta să nu răcească.

Sănătate multă pisicii voastre dorim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top