Care sunt simptomele febrei la câini?

Este posibil ca toți cei care aveți câini să vă fi confruntat cu o astfel de situație. Simptomele febrei la câini sunt caracteristice și, dacă aveți cunoștințe adecvate, sunt ușor de identificat.

Febra la câini este, fără îndoială, procesul patologic des întâlnit. De obicei, febra este un simptom al unei boli, fie că este infecțioasă, fie că nu. La rândul său, febra are o serie de simptome asociate, care sunt destul de caracteristice.

Având în vedere frecvența ridicată cu care apare febra la animale, este necesar să se cunoască simptomele pe care le produce în organism. În cele ce urmează vă vom dezvălui care sunt simptomele febrei la câini.

Ce este febra?

Febra, după cum știm cu toții, are legătură cu temperatura corpului. Prin urmare, pentru a începe să vorbim despre asta, este indicat să cunoaștem temperatura normală a speciei despre care vom vorbi astăzi: câinele.

Un interval de temperatură corporală între 38 și 39 de grade este considerat normal la câine. Deci, febra apare atunci când există o creștere a acestei temperaturi fiziologice. Într-un mod puțin mai tehnic, poate fi definită ca o tulburare de reglare termică care obligă individul să se adapteze la un nivel de temperatură mai mare decât cel normal.

Spre deosebire de hipertermie, unde sursa de căldură este exogenă și mecanismele de reglare a temperaturii corpului – hipotalamusul – funcționează corect, în cazul apariției febrei există o modificare a acestor mecanisme.

Când termostatul hipotalamic este modificat și 41 de grade Celsius ale corpului sunt considerate normale, cele 39 de grade – care ar fi cele obișnuite – sunt interpretate ca hipotermie, astfel încât corpul va lucra la un nivel metabolic pentru a crește aceste două grade de diferență.

Cauze de febră

Majoritatea cauzelor febrei sunt de obicei de origine septică și infecțioasă, atât localizată, cât și generalizată. De exemplu, o rană infectată poate produce febră. Există, de asemenea, evenimente neinfecțioase care provoacă febră. Vorbim despre următoarele:

 • Anumite procese tumorale, în special cu o creștere rapidă;
 • Hemoliza vasculară;
 • Atacuri de cord;
 • Chiar și o injecție intramusculară cu o reacție locală poate provoca febră.

Considerații, febră scăzută și hiperpirexie

Simptomele produse de febră vor depinde, fundamental, de doi factori:

 • Caracteristicile animalului: acest proces patologic nu este același la un cățeluș ca la un câine adult și niciun câine sănătos nu va avea aceleași simptome ca unul bolnav;
 • Tipul febrei: o febră ușoară poate produce simptome complet neobservabile. În schimb, o febră acută, numită hiperpirexie în termeni medicali, va provoca simptome mai evidente.

Simptome ale febrei scăzute la câini

În majoritatea cazurilor, febra la câinii constatată la consultație nu depășește de obicei 40 de grade Celsius în corp. Mergem mai departe, deoarece, în unele cazuri, această febră scăzută apare ca o descoperire întâmplătoare la un control de rutină fără ca stăpânul să fi observat ceva.

La câinii bolnavi, pot fi observate următoarele simptome:

 • Ușoară apatie;
 • Lipsa poftei de mâncare, câinele poate chiar să respingă complet mâncarea;
 • Nas uscat și fierbinte. Acest lucru nu este întotdeauna indicativ al febrei, dar uneori există o relație directă cu acesta;
 • Uscăciune ușoară a mucoaselor.

Simptomele hiperpirexiei

Când temperatura corpului câinelui depășește 40 de grade, se poate vorbi deja de febră mare sau hiperpirexie. În aceste cazuri, animalele prezintă de obicei simptome mai pronunțate. De asemenea, hiperpirexia poate pune în pericol viața câinelui, motiv pentru care este necesar un tratament prompt.

Un câine cu hiperpirexie va prezenta unele sau toate dintre următoarele simptome:

 • Uscăciune accentuată a mucoaselor. La atingere mucoasele se simt complet uscate;
 • Scăderea cantității de urină produsă, precum și creșterea concentrației sale. Este caracteristică urina foarte întunecată și mirositoare;
 • Animalul este foarte abătut. Poate exista chiar o scădere a reflexelor și o absență a răspunsului la stimulii externi;
 • Pierderea masei musculare și anorexie. De obicei acest fapt este foarte evident cu ochiul liber și apare acut.

În general, acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care febra le produce la câini. În ciuda acestor orientări generale, este necesar să subliniem că fiecare animal este un univers: un câine poate să nu prezinte semne sau să fie apatic câteva zile.

În cazurile de hiperpirexie, simptomele avertizează că viața câinelui poate fi în pericol, astfel încât vizita la medicul veterinar ar trebui să fie imediată. Sperăm că aceste sfaturi vor fi utile pentru a detecta devreme simptomele acestui proces la câini.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top