Beneficii ale soarelui pentru pisici

Pisicile și un pui de somn la soare sunt concepte aproape inseparabile. În ciuda acestei imagini atrăgătoare, beneficiile soarelui pentru pisicile domestice nu se limitează doar la confortul lor.

Imaginile cu pisici care dorm la soare sunt peste tot pe internet. Statul la soare nu îi permite animalului doar să se odihnească. Există multe beneficii ale soarelui pentru pisici.

În ceea ce privește oamenii, soarele are mai multe beneficii pentru sănătate și nu există un mod mai bun de a te bucura de el decât cu un pui de somn. Cu toate acestea, pisicile sunt animale nocturne. Din acest motiv, relația acestor pisici cu soarele nu este atât de simplă pe cât s-ar putea crede inițial.

Pisicile din mediul familial

După cum am spus, pisica este un animal cu obiceiuri nocturne: vânează și este activă în principal noaptea. Capacitatea sa de a se furișa  și vederea foarte bună îi permit să subziste. Când o felină trăiește alături de oameni, această rutină este ușor modificată și, prin urmare, pisicile domestice sunt active și în timpul zilei.

Domesticirea pisicilor le permite stăpânilor să se bucure de feline și de jocurile lor și în timpul zilei. De asemenea, le oferă posibilitatea de a avea grijă de sănătatea lor în ceea ce privește statul la soare, deoarece sunt necesare și câteva precauții în acest proces.

Care sunt beneficiile soarelui pentru pisici?

La fel ca oamenii, pisicile sintetizează vitamina D prin intermediul razelor ultraviolete ale soarelui. Acest proces este foarte important pentru fixarea calciului în oase. Acest lucru, alături de o dietă echilibrată, va fi cea mai bună soluție de prevenire ale problemelor precum osteoporoza.

Următorul beneficiu al soarelui pentru pisici are legătură cu renumitul „hormon al fericirii”: serotonina. Acest hormon, în afară de influențarea emoțiilor, este secretat în timpul somnului REM și este implicat în reglarea căldurii corpului. Pisica doarme la soare pentru că o relaxează.

Când pisicile dorm, temperatura corpului lor scade din cauza activității scăzute. Întrucât rutina lor este nocturnă  iar noaptea temperatura ambiantă este mai scăzută, căldura ce provine de la soare este o modalitate bună de a nu avea probleme cu temperatura în timpul vânătorii nocturne.

După cum puteți vedea, aceste trei motive pentru care pisicile dorm la soare sunt mai mult decât suficiente pentru a le determina să facă acest lucru. Dar și statul la soare le poate crea probleme dacă durează prea mult. Există anumite măsuri de precauție care se pot lua pentru ca pisicile să se bucure pe deplin de soare, fără riscuri.

Măsuri de precauție  care trebuie luate când pisica stă la soare

Razele UVA pot fi dăunătoare atât pentru oameni, cât și pentru pisici, dacă stau prea mult la soare. Iată o listă cu cele mai frecvente pericole.

Insolație

În timpul perioadei cu temperaturi mari, un pui de somn la soare poate duce la insolație. Aceasta este întotdeauna o urgență veterinară, deoarece poate declanșa moartea animalului. Pentru a evita acest lucru, trebuie luate următoarele măsuri de precauție:

  • Evitați să lăsați pisica să stea la soare în cele mai fierbinți ore sau pentru o perioadă foarte lungă de timp;
  • Hidratați-o bine: pisicile au tendința de a bea puțină apă și acest lucru este un risc în perioada călduroasă;
  • Mențineți un mediul răcoros în casă;

Arsuri

Despre deosebire de pisicile cu blana închisă la culoare, pisicile cu blana albă și și rasele precum Sphynx sunt deosebit de sensibile la arsurile cauzate de expunerea excesivă la soare. Cele mai delicate zone sunt nasul, urechile și alte zone în care pielea este expusă.

Există produse de protecție solară specifice pentru animalele de companie pe care le puteți cumpăra din magazine specializate sau de la medicul veterinar de încredere. Nu ezitați să consultați medicul, deoarece prevenirea este întotdeauna mai bună decât vindecarea.

Carcinom cu celule scuamoase

La fel ca în cazul oamenilor, radiațiile ultraviolete pot provoca cancer de piele. Carcinomul cu celule scuamoase apare de obicei în zonele afectate de arsură, cum ar fi nasul sau urechile. La început se manifestă sub formă de cruste care, dacă nu sunt tratate, pot deveni ulceroase.

Diagnosticul corect este foarte important, deoarece prognosticul pisicii va depinde de cantitatea de țesut afectat care poate fi îndepărtat. În mod normal, dacă detectarea este precoce și se urmează un tratament corect, felina ar trebui să se recupereze fără sechele.

Concluzii

Existența unui echilibrul între beneficiile soarelui pentru pisici și dezavantajele acestuia este esențială pentru a vă bucura în continuare de imagini frumoase cu pisica dvs. dormind la soare.

Este necesar să subliniem că trebuie consultat un medic veterinar înainte de a lua orice măsură atunci când apare o problemă de genul acesta, oricât de mică ar fi ea în primă instanță.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top