Cauzele infecțiilor cutanate la câini

Infecțiile cutanate sunt unul dintre cele mai frecvente motive ale vizitei la medicul veterinar. Pielea este cel mai mare organ al corpului și protejează ființele vii de infecții și traume, reglează pierderea apei și temperatura corpului, activează sinteza vitaminei D și este responsabilă pentru simțul tactil. Prin urmare, infecțiile cutanate la câini trebuie tratate imediat.

Rolul imunologic al pielii este esențial la mamifere, deoarece este prima barieră împotriva agenților patogeni. Din cauza tuturor acestor motive, trebuie să se acorde o atenție specială pielii animalelor de companie: infecțiile pielii reprezintă una dintre principalele cauze ale vizitei la o clinică veterinară.

Ce agenți provoacă infecții ale pielii?

Pielea este expusă continuu agresiunilor mediului: căldură, frig, radiații solare, apă, uscăciune, substanțe chimice, leziuni, răni și un număr mare de agenți infecțioși precum bacterii, ciuperci, drojdii, acarieni, paraziți și viruși.

Agenții patogeni se găsesc în mediu sau chiar pe pielea câinelui. Atunci când apare o proliferare a acestei microbiote sau infiltrarea acesteia în urma unei leziuni, poate apărea o infecție a pielii, fapt care alterează echilibrul pielii. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale acestui fapt.

Infecții cauzate de bacterii

Microorganismele care locuiesc pe piele sunt bacterii și alți agenți care pot crește într-o epidermă normală și sănătoasă. Unele dintre cele mai frecvente bacterii la câini – și pisici – sunt din genul Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus sau Clostridium. Această floră variază în funcție de zona corpului și de stratul pielii.

Staphilococcus intermedius este una dintre cele mai implicate bacterii în cazurile de infecții ale pielii canine. Acest organism se află în mod natural în nări, orofaringe și în jurul anusului câinilor. Din păcate, este adesea prezentă în multe cazuri de piodermie bacteriană.

Infecțiile superficiale ale pielii la câini pot fi clasificate astfel:

  • Impetigo: cauzată de stafilococ, această tulburare se caracterizează prin zone alopecice cu pustule care ajung să formeze cruste pe pielea animalului. Este frecventă la câinii tineri;
  • Pioderma mucocutanată: semnele sale sunt depigmentarea, eritemul, edemul și / sau crusta pe piele;
  • Foliculita superficială: este foarte frecventă la câini. De asemenea, este cauzată de Staphylococcus intermedius și apare la nivelul superior al foliculului pilos;
  • Piodermele profunde: sunt infecții bacteriene grave care afectează țesuturile mai profunde. Ele pot fi rezultatul unei infecții superficiale sau slab tratate. Bacteriile anaerobe sunt principalii agenți ai acestor infecții ale pielii și pot afecta zone extinse ale corpului sau pot fi localizate.

Primele sunt asociate cu o boală subiacentă, responsabilă de o alterare a sistemului imunitar. Prin urmare, pe lângă tratarea infecției, boala debilitantă subiacentă trebuie tratată pentru a vindeca complet câinele.

Infecțiile profunde localizate sunt de obicei cauzate de traume, cum ar fi o mușcătură sau un corp străin care evoluează într-o infecție într-o anumită zonă a corpului câinelui.

Infecții cutanate cauzate de ciuperci și drojdii

Leziunile cauzate de ciuperci pe piele pot fi ușor recunoscute. Ele contribuie la apariția de zone alopecice, circulare, solzoase și margini înroșite care apar oriunde pe corp.

Deși orice animal poate suferi de o infecție fungică, există grupuri mai vulnerabile. Printre acestea, găsim următoarele:

  • Puii: Puii se pot infesta prin contactul strâns cu mama;
  • Animale mai în vârstă;
  • Animale care suferă de o boală imunosupresivă.

Contagiunea de la animalele fără stăpân adoptate este de asemenea tipică. Înainte de a introduce un nou animal de companie în casă, trebuie să-l deparazitați corect și să îl mențineți izolat de restul membrilor gospodăriei pentru o vreme. Amintiți-vă, de asemenea, că temperaturile ridicate și umiditatea ridicată facilitează proliferarea ciupercilor.

Dermatofitoza cunoscută și sub numele de pecingine, este o infecție a pielii cauzată de ciupercile din genul Microsporum, Trichophyton și Epidermophyton.

Malassezia este o drojdie găsită în canalele urechii, sacii anali și joncțiunile mucocutanate ale câinelui. În condiții normale, nivelurile sale nu sunt suficient de ridicate pentru a provoca o infecție, dar în anumite cazuri – cum ar fi scăderea apărării – poate prolifera și genera o patologie.

Această infecție provoacă mâncărime severă, eritem și exsudat gras, cu descuamare și cruste pe urechi, buze, bot, picioare, gât, axilă, abdomen și zona anală.

Infecții cutanate cauzate de paraziți

Puricii, păduchii și căpușele pot provoca infecții ale pielii sau chiar  reacții alergice puternice câinilor mai sensibili. Paraziții microscopici, cum ar fi acarienii, pot provoca, de asemenea, infecții.

Cea mai frecventă râie la câini este cauzată de acarianul Sarcoptes scabiei și este extrem de contagioasă. Câinele afectat simte o mâncărime foarte intensă, mai ales în zona urechilor, a feței, a axilelor și în zona ventrală. Din cauza zgârieturilor intense apar papule, cruste, abraziuni și alopecie.

Acestea sunt principalele cauze ale infecțiilor cutanate la câini. Dacă observați că animalul dvs. de companie se zgârie prea mult sau are un fel de leziune la nivelul pielii, ar trebui să mergeți la medicul veterinar pentru ca acesta să poată detecta cauza și să stabilească tratamentul corect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top