Alimente toxice pentru câini

Există o serie de alimente toxice pentru câini, care le pot compromite grav sănătatea. În calitate de stăpâni responsabili, este datoria noastră să cunoaștem aceste alimente și să le evităm cu orice preț:

-ciocolata

-ceapa și usturoiul

-alcoolul

-oasele

-zahărul, dulciurile și guma de mestecat

-citricele și alte fructe cu sâmburi

-laptele

-cartoful, roșiile, avocado

– strugurii și stafidele

– nucile

-sarea

– grăsimea

Ciocolată

Poate cel mai cunoscut dintre toate alimentele toxice pentru un câine este ciocolata. Acest dulce atât de apreciat de oameni conține teobromină care poate fi incredibil de toxică pentru câinele nostru, în special pentru câinii mici.

Ceapa și usturoiul

Ceapa și usturoiul sunt de obicei prezente în majoritatea mâncărurilor noastre, așa că mulți medici veterinari ne sfătuiesc să nu dăm animalelor noastre resturi de mâncare rămase. Aceste alimente, foarte asemănătoare între ele, sunt periculoase, deoarece pot duce la anemie și alte probleme respiratorii.

Alcool

Alcoolul este o băutură dăunătoare chiar și pentru oameni. Efectele sale asupra organelor tovarășilor noștri cu blană pot avea consecințe fatale, astfel încât oferirea de alcool câinilor noștri este un lucru iresponsabil.

Oase

În ciuda imaginii pe care o avem cu toții în mintea noastră despre un câine care roade un os, acestea sunt foarte dăunătoare. Există riscuri mari de sufocare, indigestie și perforații, în special în cazul oaselor de păsăre care se așchiază.

Dacă dorim să ne răsplătim câinele cu un os, îi putem oferi un produs sub formă de os, special fabricat pentru câini. Există o gamă variată de astfel de produse pe piață.

Zahăr, dulciuri și gumă de mestecat

Trebuie să ne împiedicăm câinele să mănânce zahăr, mai ales atunci când este prezent în produse industriale. A da zahăr unui câine este o greșeală care poate cauza probleme grave precum diabet sau orbire. În cazul gumei de mestecat, riscurile sunt și mai mari datorită conținutului de xilitol.

Citrice și alte fructe cu sâmburi

În general, citricele sunt dăunătoare pentru câini, iar portocalele și lămâile sunt dăunătoare în special datorită conținutului lor de psoralen. De fapt, câinii evită adesea să se apropie de aceste fructe din cauza acidității lor.

În ceea ce privește fructele cu sâmburi, trebuie să avem grijă deosebită la piersici și caise, deoarece, pe lângă riscul de sufocare, sâmburii acestor fructe conțin cianură.

Lapte

Doar ființa umană poate consuma lactoză odată ajunsă la maturitate. Enzima care ne permite să bem lapte nu este prezentă la câini, motiv pentru care ar trebui să evităm să oferim produse lactate animalelor de companie.

Cartoful, roșiile și avocado

Deși pentru oameni aceste alimente sunt foarte sănătoase, pentru câini sunt foarte nocive. Dacă le consumă se pot intoxica rapid.

Roșiile și cartofii conțin oxalați și „glicalcalaloizi”, în timp ce avocado conține „persină”. Dacă câinele nostru mănâncă oricare dintre aceste alimente, este mai mult decât probabil să sufere de probleme digestive și, de asemenea, de probleme urinare, pe lângă anomalii respiratorii.

Struguri și stafide

Nu se știe de ce strugurii sunt atât de toxici pentru câini, este încă în studiu acest lucru, dar s-a demonstrat clar că sunt foarte nocivi pentru ei. Strugurii pot provoca insuficiență renală severă câinului nostru, ceea ce l-ar putea ucide.

În trecut, câinii erau răsplătiți cu stafide, așa cum se procedează astăzi cu „fursecurile” sau „bucățile de cârnați”. Însă studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că acest lucru nu este indicat.

Deși câinele nostru a mâncat struguri și nu a avut nimic, este mai bine să nu riscăm să-i dăm din nou, deoarece niciun câine nu este imun la toxinele acestui fruct.

Evident, nu este recomandat să-i dăm nici stafide sau derivate din struguri, deoarece conțin aceleași toxine.

Nuci

Nucile sunt toxice datorită conținutului ridicat de fosfor, nerecomandat câinilor noștri.

Sare

Sarea este fatală câinilor, provoacă convulsii și vărsături, în cazuri grave chiar moartea.

Grăsime

Câinii consumă și alimente grase, dar mereu doar cât trebuie. Excesul de grăsime poate provoca probleme pancreatice grave, diaree și vărsături.

Lista este interminabilă, așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face în calitate de proprietari responsabili este să întrebăm medicul veterinar despre cele mai potrivite produse pentru animalul nostru de companie.

Trebuie să-i oferim hrană special concepută pentru el, care sa conțina cei mai buni nutrienți disponibili, exclusiv aditivi naturali, doar ingrediente supuse unor controale stricte de calitate, pentru o viață lungă și sănătoasă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top