Alimentația potrivită pentru un câine din rasa Terra Nova

Vrei să îți iei un câine din rasa Terra Nova? Iată ce trebuie să știi despre viitorul membru al familiei tale.

Starea generală bună a unui Terra Nova depinde de hrana pe care i-o vei oferi. Mâncarea joacă un rol important mai ales în prima etapă a vieții sale.

Fiind un animal de companie ce face parte dintr-o rasă gigant, are nevoie de hrană pentru câini de cea mai bună calitate, capabilă să-i satisfacă toate nevoile nutriționale.

Terra Nova este un câine frumos, impunător și sănătos, dar aceste aspecte depind direct de hrana sa, care trebuie să fie completă și echilibrată. În caz contrar, sănătatea și abilitățile fizice, cognitive și emoționale pot fi afectate.

Alimentația potrivită pentru un câine Terra Nova

Cercetările indică faptul că animalele de companie de rasă mare, inclusiv Terra Nova, tind să dezvolte probleme osoase dacă nu sunt hrănite corespunzător. În special în timpul etapei de creștere, adică atunci când sunt pui.

Iată care sunt nevoile nutriționale ale unui câine Terra Nova în cele mai importante etape ale vieții sale.

Alimentația potrivită pentru pui de Terra Nova

Un câine din această rasa este considerat pui (și ar trebui să consume hrană specială pentru această vârstă) până la 12 luni. Aceasta este cea mai importantă etapă, deoarece sănătatea, creșterea și dezvoltarea sa vor depinde de mâncarea oferită în aceste luni.

La această vârstă câinii au nevoie de alimente care să le ofere multă energie pentru a avea o dezvoltare optimă.

Pe de altă parte, este important să ai grijă ca în această etapă câinele să nu ia în greutate. Obezitatea în timpul creșterii este direct legată de apariția displaziei șoldului, a osteocondrozei și a osteodistrofiei hipertrofice. Toate aceste afecțiuni reduc drastic calitatea vieții animalului.

Un pui de Terra Nova va avea nevoie, de asemenea, de o hrană bogată în lipide, acizi grași esențiali și vitamine liposolubile. Și proteinele sunt la fel de importante, deoarece oferă aminoacizi esențiali, vitali pentru o dezvoltare musculară adecvată. Totodată, oferă prebiotice și probiotice, care mențin sănătatea gastro-intestinală.

Alimentația potrivită pentru un adult de Terra Nova

De îndată ce câinele împlinește un an de viață, este considerat adult. Din acest moment, va trebui să-i schimbi hrana, deoarece va avea alte nevoi nutriționale. Începând cu această vârstă metabolismul său încetinește.

Pentru a face o alegere corectă, poți discuta cu medicul veterinar. Acesta îți poate crea un nou plan alimentar în funcție de greutatea exactă și de starea de sănătate.

La această vârstă, procentul de proteine ​​ar trebui să fie de cel puțin 25%, în timp ce glucidele ar trebui să fie moderate pentru a evita supraponderalitatea. Grăsimile precum omega 3 și 6 sunt esențiale pentru menținerea stării bune a sistemului cardiovascular și a capacității cognitive.

Pentru a preveni probleme precum displazia șoldului și a cotului și pentru a-i întări articulațiile, îi poți oferi suplimente și vitamine. Acestea trebuie întotdeauna prescrise de către un medic veterinar.

Alimentația potrivită pentru un câine senior din rasa Terra Nova

Potrivit specialiștilor în medicină veterinară, în cazul câinilor de rasă foarte mare sau gigant, vârsta a treia începe între 5 și 6 ani. Din acest moment, este necesar să-i schimbi puțin alimentația dacă apar boli geriatrice, precum:

  • Diabet mellitus,
  • Boli de prostată, cardiovasculare și degenerative,
  • Obezitate,
  • Hipotiroidism,
  • Anemie,
  • Neoplasme,
  • Insuficiență urinară.

Dacă animalul de companie ajunge la această vârstă fără nicio problemă de sănătate, nu trebuie să-i schimbi hrana cu care este obișnuit. Înseamnă că este completă și echilibrată și îi asigură toate nevoile nutriționale.

Procentul de proteine ​​animale oferit trebuie să rămână la fel. Și nu trebuie să consume nicio cantitate mai mare de hrană, pentru a evita supraponderalitatea și obezitatea. În schimb, trebuie să se hidrateze bine.

De altfel, în orice etapă a vieții sale hidratarea este esențială. Din acest motiv, este bine să aibă mereu la dispoziție un castron plin cu apă proaspătă.

Și nu uita! Câinii seniori nu trebuie forțați să facă nici foarte multă mișcare. În această etapă pot aparea schimbări de dispoziție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top