Alimentația corespunzătoare a unei cățele după fătare

Hrănirea corectă a unei cățele după ce fată este vitală. O dietă adecvată va asigura bunăstarea nu numai a mamei, ci și a puilor.

Gestația este unul dintre cele mai delicate momente pentru toate ființele vii. De la animale complexe precum elefanții și câinii până la insecte, toate speciile de animale au o misiune comună în această viață: să-și lase amprenta genetică sub formă de descendenți. Prin urmare, hrănirea unei cățele după ce a fătat este esențială pentru a-și menține propria bunăstare și pe cea a puilor.

O dietă bogată în vitamine și macronutrienți este vitală pentru ca mama și puii săi să supraviețuiască după naștere. Iată ce ar trebui să mănânce o cățea după fătare.

Sfaturi despre alimentația corespunzătoare unei cățele gestante

Fetușii canini cresc foarte repede. Potrivit studiilor, femela ia 25% din greutatea totală la câteva săptămâni după împerechere. În a doua jumătate a perioadei de gestație, greutatea poate crește cu până la 50%, valoare care este adesea confundată cu excesul de grăsime din cauza obezității sau a lipsei de efort.

În orice caz, trebuie remarcat faptul că mulți stăpâni au tendința de a-i oferi cățelei o cantitate prea mare de hrană, cu intenția de a o ajuta în timpul perioadei de gestație. Nu uita că animalul trebuie să facă exerciții regulate și ușoare, iar dieta trebuie să fie echilibrată în această etapă.

Caracteristicile hranei ce-i trebuie oferită

Pentru a distinge între patologie și normalitate, specialiștii în nutriție canică din SUA au stabilit o serie de linii directoare standardizate cu privire la dieta cățelelor gestante. Dacă urmezi aceste reguli, cu siguranță creșterea în greutate a cățelei se datorează creșterii puilor în mediul placentar:

Dieta trebuie să conțină:

Proteine: proteinele reprezintă până la 50% din greutatea uscată a țesuturilor organismelor vii. Aportul de proteine ​​de către mamă este esențial în această etapă, deoarece are loc dezvoltarea puilor.

Grăsimi: în ciuda conotațiilor sale negative, grăsimile sunt esențiale pentru obținerea de energie.

Fosfor și calciu:  necesare pentru sinteza osoasă și dezvoltarea metabolică a puilor.

Glucide: glucidele sunt principala sursă de energie la mamifere.

De asemenea, specialiștii recomandă oferirea de suplimente de vitamine cățelei gestante. Conform studiilor, consumul de acid folic în doze adecvate poate preveni anomalii craniene la rasele de câini brahicefalice, de exemplu.

Pe piata exista hrana pentru consumul zilnic al femelelor aflate în timpul sarcinii, precum si pentru cățeii aflați în procesul de înțărcare cu o cantitate mare de proteine de origie animala cu protectori articulari, cu plante medicinale care ajută sistemul digestiv, fara grâu, lapte, carne roșie sau soia (ingrediente cu mare potenţial alergogen).

Sfaturi despre cum ar trebui hrănită o cățea după ce a fătat

Cerințele nutriționale ale unei cățele care tocmai a fătat crește treptat, deoarece acum trebuie să producă lapte. Punctul critic apare la 3 până la 5 săptămâni după ce a fătat, deoarece în acest moment, cățeaua necesită de 2 până la 4 ori mai mult aport caloric decât în ​​mod normal.

Pentru ca o femelă să producă suficient lapte, trebuie să aibă la dispoziție o cantitate mare de alimente. Până în a cincea săptămână după fătare, este necesar să urmezi cu strictețe următoarele sfaturi:

Oferă-i mamei o masă foarte bogată în substanțe nutritive, fie ea specială pentru perioada de lactație sau pentru pui, de exemplu. Hrana pentru câini nou-născuți conțin o cantitate mare de vitamine și minerale.

Este mai bine să crești aportul de alimente de 3 sau 4 ori pe zi, în loc să crești cantitatea de alimente împărțită în 2 porții diferite.

Cățeaua ar trebui să mănânce toată hrana uscată de care are nevoie în timpul zilei.

După 5 săptămâni, puii vor începe să fie atenți la mâncarea mamei și vor bea din ce în ce mai puțin lapte. În acest moment, este necesar să începi să reduci aportul caloric matern și să încurajezi puii să înceapă să mănânce alimente solide. La aproximativ 8 săptămâni după fătare, dieta cățelei poate reveni la normal.

Sfaturi privind hrana corespunzătoare astfel încât cățeaua să producă mai mult lapte

În principiu, nu este necesar să-i dai hrană specială cățelei pentru a produce mai mult lapte. Natura este înțeleaptă și, dacă vreunul dintre pui este subponderal, ideal este să-l hrănești individual, nu să te te bazezi pe hrana maternă.

Oricum, hrană bogată în calorii este ideală pentru o mamă care alăptează. Carnea, ouăle și alimentele umede vor încânta cățeaua în această perioadă delicată.

Totodată, nu uita că aceasta trebuie să aibă o sursă de apă disponibilă în orice moment.

Mult succes în îngrijirea corespunzătoare a cățelei!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top