4 rase de pisici cu cele mai puține boli

Selecția făcută de oameni este principalul vinovat pentru persistența anumitor boli la rasele de pisici. Prin urmare, rasele mai puțin sensibile sunt de obicei cele mai sănătoase.

În general, rasele de pisici cu mai puține boli sunt cele care au suferit cel mai puțin din cauza procesului de selecție genetică. Potrivit specialiștilor, selecția antropică este cea care determină animalele să sufere de patologii congenitale care, altfel, nu ar apărea în natură sau nu s-ar reproduce.

Atunci când oamenii aleg anumite pisici pentru crearea de rase noi au avut în minte scopul estetic. Din acest motiv, în majoritatea cazurilor, rasele de pisici au probleme congenitale din cauza crescătorilor. Persoanele care se dedică creșterii raselor pure sunt tentate să încrucișeze animale cu patologii cunoscute fără să se preocupe de bunăstarea animalelor sau de oamenii care vor crește felina.

Astfel, multe rase de pisici tind să sufere de boli, cum ar fi cardiomiopatia hipertrofică tipică la sfinx, la ragdoll sau la pisicile siameze. De fapt, pisica siameză poate fi rasa cu cele mai multe boli moștenite, deoarece este o rasă veche și răspândită pe scară largă între membrii aceleiași familii.

Prin urmare, atunci când achiziționați o pisică de rasă, este esențial să aflați cât mai multe informații despre crescător și despre cum obișnuiește să încrucișeze rasele.

O altă problemă pentru crescători este că, uneori, cresc pisici cu boli virale care nu sunt depistate într-un stadiu incipient, dar care mai devreme sau mai târziu apar. Acesta este cazul peritonitei infecțioase, calicivirusului sau herpesvirusului.

La prima vedere, animalele care poartă virusurile sunt sănătoase, dar din cauza stresului și a altor factori, boala se poate dezvolta. Nu ar mai apărea probleme de genul acesta dacă crescătorii ar evita reproducerea cu animale bolnave. Iată rasele de pisici care se îmbolnăvesc cel mai puțin.

Pisică europeană sau „pisica comună”

Cea mai rezistentă la boli este rasa europeană. Deși aceste felide pot suferi de toate patologiile ca orice altă pisică, deoarece nu sunt supuse selecției umane continue, există o probabilitate mai mică ca acestea să poarte gene care provoacă boli.

În plus, variabilitatea genetică pe care o posedă face ca aceste pisici să fie aproape imune la anumite afecțiuni sau, cel puțin, mai puternice.

British shorthair

O altă rasă destul de sănătoasă de pisici este British Shorthair. Această felină de culoare gri deschis are o speranță de viață mai mult decât acceptabilă, depășind 15 ani. Cu toate acestea, se poate întâmpla să poarte gena care cauzează hemofilia B, un tip de boală a sângelui care provoacă probleme de coagulare.

Chausi

Puțin cunoscută în Europa, rasa de pisici Chausi este una dintre cele mai puternice. Potrivit Asociației Internaționale a Pisicilor (TICA), Chausi este o încrucișare naturală între o pisică din junglă (Felis chaus) și pisici domestice. Această încrucișare crește variabilitatea genetică și, odată cu asta, rezistența la boli.

Nebelung

Pisicile nebelung au, de asemenea, puține probleme. Similară cu pisica angora, dar cu o blana gri, pisica nebelung are o speranță de viață cuprinsă între 15 și 18 ani.

Ce face aceste rase mai rezistente?

După cum am spus deja, ceea ce face o specie mai puternică, mai rezistentă la boli și cu o probabilitate scăzută de a dezvolta boli moștenite – este variabilitatea genetică.

Toate rasele de pisici, precum și cele de câini, se nasc din încrucișarea indivizilor strâns înrudiți, adică consanguini. Acest lucru reduce variabilitatea genetică și mutațiile negative să se acumuleze de-a lungul generațiilor.

Animalele care poartă alele recesive dăunătoare – o copie a genei care este exprimată doar atunci când ambele alele sunt recesive – pot lăsa această moștenire descendenților lor. Dacă sunt încrucișate două pisici surori, crește probabilitatea ca aceste alele să ajungă la același individ.

Cu alte cuvinte,  noua pisică va avea doar copii recesive care vor fi exprimate și, dacă dau naștere unei patologii, ea și toți descendenții săi vor suferi de aceasta sau vor purta acea alelă „dăunătoare”.

Atunci când încrucișările dintre pisici au loc aleatoriu și probabilitatea de reproducere cu o rudă este aproape zero, genetica speciei se îmbunătățește. În mod similar, va crește și supraviețuirea și starea generală de sănătate. Din toate aceste motive, dacă doriți o felină sănătoasă, ar fi bine să cumpărați o pisică europeană (pisică comună).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top