6 tipuri de păr la câini

Tipurile de piele și păr ale câinilor variază în funcție de rasa lor. Fiecare rasă este specială și trebuie avut grijă de ea în funcție de lungimea stratului său protector.
Câinii nu sunt doar cei mai buni prieteni ai noștri. Din momentul în care intră în casa noastră devin membri ai familiei. Și, având în vedere că sunt membri importanți ai familiei, trebuie să fie mereu îngrijiți cum se cuvine.
Fiecare rasă trebuie îngrijită diferit și, în ceea ce privește tipurile de păr la câini, există unele rase care necesită îngrijire specială.
Blana unui câine este esențială pentru bunăstarea acestuia, deoarece previne apariția bolilor, menține pielea sănătoasă și conferă animalului un aspect îngrijit și curat. Iată nevoile diferitelor rase de câini în funcție de părul acestora.

Păr sârmos

Atunci când părul unui câine atinge o lungime mai mare de 10 centimetri, este considerat un păr aspru (sârmos). În general, acest tip de păr este caracteristic raselor cu barbă și sprâncene mari. În mod curios, acesta este un strat impermeabil, dar necesită îngrijire zilnică importantă pentru a-l menține în stare bună.
Când părul său crește, apar 2 straturi de blană. În această etapă, părul vechi se usucă și se prinde de stratul nou, gros. Din acest motiv, necesită periere zilnică pentru îndepărtarea părului vechi sau mort. În cadrul acestui tip de păr, unele rase au un strat mai strălucitor și mai moale și un strat mai aspru.
Dintre rasele cu păr aspru fac parte următoarele: Schnauzer, Fox Terrier, Airedale Terrier, Scottish Terier, Teckel și West Highland Terrier.

Păr creț

Câinii cu părul creț au stratul lung, lânos, asemănător cu cel al unei oi. La fel ca părul sârmos, și părul creț prezintă un al doilea strat, cu diferența că în acest caz este mai gros. Principala sa caracteristică este creșterea constantă, deci trebuie tuns frecvent.
În ceea ce privește spălarea, este indicat să fie spălat la fiecare 20 de zile, deoarece este mai predispus la murdărire. Este ideal să folosiți un șampon hidratant pentru a preveni uscarea părului și a pielii câinelui. Este important ca apa să nu pătrundă în urechi și să rămână foarte uscate după scăldat. Dintre rasele cu păr creț fac parte următoarele: Kerry Blue Terrier, Câinele de apă spaniol, Komondor și Pudelul.

Păr gros

Un alt tip de păr la câini este cel gros sau dens. Se caracterizează prin faptul că este bogat, protejând câinii contra frigului și înghețului. Câinii cu acest tip de păr trebuie mereu periați în perioada de năpârlire (de cădere abundentă a părului).
Dacă acest tip de păr nu este periat în această perioadă, este posibil ca părul să se încurce și să se formeze bile de păr, pe care animalul nu le va putea scoate singur. Pentru a evita această situație enervantă, este indicat să mergeți la un profesionist pentru ca acesta să îndepărteze excesul de păr astfel încât părul să-i crească frumos. Dintre rasele cu părul gros fac parte următoarele: Husky și Saint Bernardul.

Păr mediu lung

Câinii cu părul mediu-lung, din fericire nu au nevoie de atâta îngrijire ca cei cu părul lung. Cu toate acestea, nu poate fi neglijat și este esențial ca părul să fie spălat frecvent. Părul acestor rase de câini trebuie în permanență îngrijit pentru a arăta frumos. Dintre rasele cu părul mediu-lung fac parte următoarele: Setterul Irlandez și King Charles.

Păr lung

Părul lung trebuie să aibă parte de o îngrijire frecventă, deoarece acest tip de păr este predispus la încâlcire și, în acest caz, singura opțiune este tunderea completă a părului. În ceea ce privește baia, ar trebui să folosiți un șampon suavizant o dată pe lună, să uscați părul și să-l pieptănați pentru a evita încurcarea lui.
Acest tip de păr trebuie tuns cu un foarfece. Și, cel mai bine este să fi tuns de către un profesionist. Datorită faptului că îngrijirea necesită mai multă atenție, este indicat ca aceste rase să fie tunse scurt pentru a evita murdărirea părului. Dintre rasele cu părul lung fac parte următoarele: Shih Tzu, Yorkshire Terrier și Lahsa Apso.

Păr scurt

Părul scurt variază între 1 și 4 centimetri lungime. Câinii cu acest tip de păr nu trebuie tunși deoarece părul lor este neted și, în general, trebuie spălat la o lună și jumătate, pentru a nu le afecta pielea. Este necesar un pieptene moale pentru periaj, mai ales în perioadele de năpârlire din toamnă și primăvară.
Dintre rasele cu părul scurt fac parte următoarele: Pit Bull, Bulldog Francez, Beagle și Bull Terrierul.

După cum se poate observa, părul câinilor necesită îngrijire, periere sau tundere. Pentru o tunsoare frumoasă, cel mai bine este să apelați la un specialist în tunsori canine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top