Câinii și căpșunile

Câinii pot mânca căpșuni și multe alte fructe bogate în zahăr. Datorită conținutului lor ridicat de glucoză și monozaharide, consumul lor ar trebui să fie limitat.

De multe ori avem tendința de a schimba dieta câinelui nostru. Îi oferim acestuia alimente de-ale noastre. Având în vedere că suntem ființe empatice credem că, dacă ne place un anumit fruct, atunci și unui câine îi place. Dar oare un câine poate mânca căpșuni?

Răspunsul este da, dar trebuie să fim foarte atenți cu fructele pe care le alegem pentru a hrăni câinele, deoarece unele dintre acestea pot fi dăunătoare sănătății animalului. Iată de ce câinii pot mânca căpșuni și când ar trebui să fie consumate, întotdeauna cu măsură.

De ce căpșuni?

Căpșunile sunt fructe cu proprietăți antioxidante sănătoase și bogate în vitamina C. În cazul câinilor, fructele sunt un aliment care poate contribui la întărirea sistemului imunitar al animalului de companie.

Din acest motiv, căpșunile pot fi folosite ca înlocuitor pentru alimentele procesate sărate atunci când dorim să variem dieta câinelui nostru și, în același timp, să-i menținem greutatea pe termen lung. Toate alimentele bogate în zaharuri neprelucrate sunt sănătoase, dar întotdeauna cu măsura.

Cum să dăm căpșuni câinilor

Un lucru este clar: nu toți câinii pot mânca căpșuni. Acest lucru se datorează faptului că unii câini nu mănâncă de legume sau fructe pentru nimic în lume. Pe de altă parte, medicul veterinar poate interzice consumul de căpșuni din cauza unei probleme de sănătate. De exemplu, câinii diabetici ar trebui să evite fructele zaharoase.

Pe de altă parte, pentru câinii cărora le plac fructele nutritive – și mai ales căpșunile – acestea pot fi o gustare excelentă. Aceste fructe dulci pot fi utilizate în multe situații, cum ar fi următoarele:

Pentru a răcori câinele vara, câteva căpșuni înghețate sunt soluția perfectă. Îl vor ajuta la digestie. Îi putem adăuga bucăți de căpșuni în mâncare zilnic, dar nu înainte de a le spăla bine.

Câte căpșuni ar trebui să mănânce câinii?

Este indicat să întrebăm medicul veterinar dacă câinele poate mânca căpșuni. Trebuie să aflăm în funcție de mărimea câinelui și starea sa de sănătate dacă poate mânca căpșuni. Dacă nu am dat niciodată căpșuni câinelui, este bine să începem cu cantități mici, astfel încât el sau ea să descopere și să experimenteze aroma acestui fruct.

Putem pregăti o mare varietate de rețete în casă cu acest fruct. De exemplu, câinii adoră căpșunile și iaurtul, fără prea mult zahăr, deoarece un grad ridicat de glucoză din alimente este un generator de diabet.

Beneficiile căpșunilor pentru câini

Câinii pot mânca căpșuni, deoarece aceste fructe sunt sărace în grăsimi și calorii, fiind o gustare naturală potrivită pentru câini. De asemenea, acestea oferă următoarele beneficii:

  • 90% din compoziția lor este apă. Astfel, căpșunile sunt ideale pentru hidratarea câinelui;
  • Căpșunile sunt bogate în vitamina C, B2, B3 și B6. Acești micronutrienți sunt esențiali pentru dezvoltarea metabolismului la câini;
  • Contribuie la crearea de celule care întârzie îmbătrânirea;
  • Conține o cantitate mare de fibre. Acest lucru ajută la ameliorarea constipației;
  • Nu în ultimul rând, trebuie să evităm să îi oferim câinelui suc de căpșuni și căpșuni acoperite cu ciocolată, deoarece acestea pot provoca leziuni stomacale. Cu cât este mai naturală hrana dată câinelui, cu atât mai bine.

Precauții privind căpșunile

Consumul de căpșuni poate provoca uneori alergie câinelui, cum ar fi iritarea pielii, de exemplu. Principalul risc este legat de consumul excesiv de fructe, dar și de predispoziția genetică pe care animalul o poate manifesta atunci când vine vorba de dezvoltarea intoleranței pentru unele alimente.

Pe de altă parte, căpșunile conțin o substanță chimică (goitrogeni) care poate complica sănătatea cronică a unui câine atunci când este deja bolnav. Goitrogenele sunt substanțe naturale care limitează buna funcționare a tiroidei. Astfel, într-un scenariu ca acesta, consultarea și sfatul unui medic veterinar vor avea o importanță maximă. Căpșunile trebuie neaparat spălate și dezinfectate pentru a elimina paraziții și bacteriile.

Căpșuni ca recomandare

În principiu, nu există niciun risc asociat consumului de căpșuni pentru câini. Specialiștii recomandă căpșunile ca aliment alternativ sănătos. Chiar și așa, medicul veterinar va stabili ce este cel mai bine pentru câine ținând cont de starea de sănătate.

Câinii pot mănânca căpșuni și multe alte fructe, dar trebuie să avem grijă cu administrarea lor, datorită proporției lor de zaharuri. Dozajul este cheia unei diete excelente pentru câini.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top