6 calități ale pisicilor

Datorită personalității lor, pisicile fac parte dintre cele mai populare animale de companie. Există multiple beneficii ale adoptării uneia, deoarece pisicile sunt pline de calități și virtuți care le transformă în buni companioni.

Pisicile domestice (Felis silvestris catus) aparțin unei specii de feline care au făcut parte din viața oamemilor din cele mai vechi timpuri. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat diferite rase ca urmare a încrucișărilor și modificărilor genetice, contribuind la apariția unor pisici de diferite dimensiuni și cu diferite tipuri de blană.

Deși fiecare pisică își dezvoltă propria personalitate în funcție de modul în care crește, în general toate pisicile au aceleași caracteristici. Dintre acestea, trebuie menționate independența, agilitatea mare și simțurile auditive și olfactive foarte bine dezvoltate.

Iată, așadar, câteva dintre cele mai importante calități ale pisicilor:

  1. Pisicile sunt animale îngrijite

Pisicile sunt foarte îngrijite. Pentru rutina zilnică de îngrijire își folosesc propria limbă, deoarece rugozitatea ei le permite să îndepărteze murdăria. Acest lucru se datorează anatomiei limbii, care are șiruri de cuticule care îi permit să elimine orice tip de murdărie care se află pe blana sa.

În plus, pisicile au tendința de a urina și de a face nevoile doar în anumite locuri, precum litiera sau grădina. Dacă felina ta începe să își facă nevoile fiziologice în alte locuri din casă, e bine să mergi cu ea la veterinar pentru a exclude boli precum cistita sau stresul.

  1. Pisicile își consideră stăpânul parte din familia lor

Mulți oameni consideră pisicile neprietenoase, dar asta doar pentru că ele nu știu cum să-și arate afecțiunea. Una dintre particularitățile pisicilor este de a-și freca capul și corpul de cei din casă. În plus, îi pot mușca, le pot linge părul sau fața, printre alte comportamente. Acestea sunt modalități de identificare a membrilor familiei și de a-și arăta afecțiunea.

  1. Pisicile sunt independente

Personalitatea pisicilor se distinge prin faptul că sunt independente. Le place să aibă propriul lor spațiu și urăsc să fie forțate să facă ceva ce nu vor să facă.

Această independență le permite, de asemenea, să se bucure de timpul lor jucându-se sau explorând singure casa. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că ar trebui să o lași în pace mult timp, deoarece necesită interacțiune pentru a evita problemele de comportament sau stresul. Așa că, faptul că pisicile sunt animale mai independente decât altele nu înseamnă că nu sunt afectuoase sau că nu au nevoie de atenție din partea noastră, ci dimpotrivă.

După cum am văzut mai sus, una dintre calitățile pisicilor este apropierea de familie, de aceea trebuie să primească mereu o oarecare atenție din partea noastră. Desigur, respectându-i ritmul, timpul și spațiul.

  1. Pisicile sunt inteligente și curioase

Curiozitatea merge mână în mână cu dexteritatea felină. O pisică curioasă își testează capacitatea de a se strecura aproape oriunde dorește. Acest lucru, deși distractiv, poate fi periculos dacă nu o urmărești.

În ciuda agilității sale mari, nu trebuie lăsată să se urce prea sus sau să intre în găuri foarte înguste. Unele pisici reușesc să facă asta, altele nu,  de aceea se accidentează. Deși agilitatea este una dintre calități importante ale pisicilor, în calitate de stăpân responsabil trebuie să te asiguri că pisica ta este în siguranța.

  1. Pisicile văd foarte bine pe timp de noapte

Una dintre calitățile pisicilor este vederea pe timp de noapte. Ochiul felin are trei tipuri de conuri, care sunt capabile să perceapă galbenul, verdele și albastrul. Deși nu văd celelalte nuanțe, au o viziune de 200 de grade, contrar celor 180 de grade ale oamenilor.

De asemenea, vederea pisicii este mai clară noaptea, motiv pentru care irisul se dilată atât de mult în întuneric. Prin acest mecanism intră cele mai mici raze de lumina prezente în mediu. De asemenea, în ochiul pisicii există un țesut numit tapetum lucidum, care permite absorbția luminii pentru a îmbunătăți vederea pe timp de noapte.

  1. Pisicile sunt vânători pricepuți

Mulți oameni consideră că, printre beneficiile de a avea o pisică, se numără și faptul că e un vânător înnăscut. Chiar și în sălbăticie pradă multe animale mici și vânează pentru a se distra. În plus, unele pisici domestice își surprind stăpânii cu prada vânată, aducându-le-o la picioare.

Deși această vânătoare poate părea crudă, nu trebuie niciodată să-ți pedepsești pisica pentru asta, deoarece este o caracteristică imposibil de eradicat ( face parte din instinctul său). Dacă vrei ca pisica să lase în pace animalele mici din casă, oferă-i jucării sclipitoare care scot sunete și simulează vânătoarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top