5 dintre bolile ereditare la pisici

Patologiile ereditare fac obiectul studiului pentru îmbunătățirea reproducerii la multe specii de animale. La câini, pisici, cai și alte ființe vii, acestea reprezintă un factor important în selecția pentru reproducerea și conservarea raselor. Din acest motiv, bolile ereditare la pisicile selectate genetic sunt la ordinea zilei.

În prezent, se cunosc aproximativ 60 de gene în care s-au găsit mutații responsabile de afecțiunile clinice la pisici și au fost descrise mai mult de 300 de boli ereditare la această specie, multe dintre ele similare patologiilor umane. Unele dintre rasele cele mai predispuse la aceste boli sunt pisicile persane, siameze și Maine Coon, printre altele.

Progresele în cunoașterea genomului speciilor fac posibilă identificarea bazei moleculare a diferitelor boli ereditare. Nu ar putea fi altfel la felinele domestice, deoarece acestea ne însoțesc zilnic, iar sănătatea lor este un aspect cheie în medicina veterinară.

Acest lucru permite dezvoltarea unor analize genetice pentru a pune diagnostice, utile pentru confirmarea bolii la indivizii asimptomatici – dar cu antecedente – și pentru controlul și eliminarea patologiilor ereditare la o rasă.

Din păcate, unele patologii continuă să afecteze și astăzi felinele domestice pe baza rasei și genomului lor. Iată cele mai frecvente 5 boli ereditare la pisici.

Rinichiul polichistic: cea mai frecventă dintre bolile ereditare la pisici

Rinichiul polichistic este o boală moștenită autozomală dominantă care afectează pisicile persane și încrucișările lor, pisicile burmeze și british shorthair, printre altele. Având în vedere cât de numeroasă este rasa persană, este considerată cea mai relevantă boală ereditară felină.

Această patologie se caracterizează prin apariția chisturilor renale mici, închise și umplute cu lichid, care pot fi detectate prin ultrasunete. În timp, chisturile cresc și se înmulțesc, afectând funcția renală și provocând în cele din urmă insuficiență renală cronică.

Chisturile pot fi prezente de la nașterea pisicii, deși nu sunt detectate prin ultrasunete până la vârsta de 6 luni. Se estimează că până la 50% din rasa persană va dezvolta rinichi polichistici de-a lungul vieții.

Cardiomiopatia hipertrofică

Cardiomiopatia hipertrofică este cea mai frecventă boală cardiacă la pisica domestică și este moștenită și de rase precum Maine Coon și Ragdoll. Patologia se caracterizează printr-o creștere a grosimii peretelui ventricular stâng.

Această cardiomiopatie se datorează unei mutații punctuale a genei care codifică proteina fibrelor mușchiului inimii. Pisicile afectate de această mutație pot prezenta diferite grade de afectare, iar cele mai severe cazuri se termină cu insuficiență cardiacă.

Atrofia musculară a coloanei vertebrale

Este o boală autozomală recesivă cu debut precoce, în jurul vârstei de 12 săptămâni. Pierderea neuronilor provoacă atrofia mușchilor scheletici și slăbiciune felinei.

Simptomele variază de la anomalii ale mersului și posturii până la incapacitatea de a sări și a urca, intoleranța la exerciții, sensibilitatea la frecare pe spate și dificultăți de respirație. Pisicile pot ajunge la vârsta adultă, deoarece boala nu este letală – dar este invalidantă. Animalele bolnave necesită îngrijire specială pe tot parcursul vieții.

Atrofia progresivă a retinei

Pisicile afectate se nasc cu o vedere complet normală, dar modificările retinei încep de la vârsta de aproximativ un an și jumătate până la 2 ani. Celulele responsabile de detectarea mișcării, a vederii nocturne și periferice, degenerează progresiv. Celulele fotoreceptoare sunt, de asemenea, deteriorate.

Consecința finală a degenerării ambelor tipuri de fotoreceptoare este orbirea, eveniment care are loc între 3 și 5 ani la felină. Unele dintre rasele de pisici cele mai predispuse la atrofia progresivă a retinei sunt rasa abisiniană, somaleză, siameză, singapura și tonkinese, printre altele.

Deficiență de piruvat kinază a celulelor roșii

Deficiența enzimei piruvat kinază în eritrocite determină anemie ereditară hemolitică la pisicile abisiniene, somaleze și domestice cu părul scurt. Este o altă boală ereditară frecventă la pisici.

Organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase pentru a furniza oxigen diferitelor țesuturi ale corpului. Celulele roșii din sânge sunt distruse mai devreme decât în ​​mod normal, rezultând simptome precum letargie severă, diaree, mucoase palide, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate. Este detectabilă prin testele de sânge.

Acestea sunt cele 5 dintre cele mai frecvente boli ereditare la pisici. Dacă intenționați să achiziționați o pisică din oricare dintre rasele menționate mai sus, luați-o de la un crescător de încredere nu înainte de a afla despre posibilele patologii pe care le poate dezvolta în timp.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top