4 trucuri despre cum să îngrijiți o pisică chinchilla

Pisica chinchilla este un tip de pisică persană și, ca și restul reprezentanților acestei rase, poate suferi de patologii foarte grave.

Îngrijirea pisicii persane Chinchilla este foarte asemănătoare cu cea a oricărei persane normale. Această rasă nu este altceva decât un tip de pisică persană cu o blană ceva mai specifică, deoarece seamănă foarte mult cu cea a chinchilei. Părul pisicii chinchilla este foarte delicat și are nevoie de îngrijire specifică, astfel încât să nu se deterioreze.

Pisicile ce aparțin acestei rase sunt foarte docile și, de asemenea, blânde, inteligente, adaptabile și foarte calme, dar nu sunt recomandate familiilor cu mulți copii mici. Iată care sunt nevoile pe care aceste pisici le au pentru a se menține sănătoase.

Starea de bine la pisicile cu brahicefalie severă

Una dintre principalele probleme de care ar trebui să aveși grijă la pisica persană Chinchilla este cea cauzată de fața sa plată sau brahicefalia. Felinele cu un astfel de cap au un craniu foarte diferit, precum și structuri faciale diferite.

Aceste pisici pot suferi de malformații maxilare, care cauzează probleme dentare. Aceste dezechilibre, dacă nu sunt tratate, pot împiedica pisica să mănânce sau să bea normal.

Pe de altă parte, nările mici și palatul moale al animalului – care este excesiv de lung – pot provoca afecțiuni respiratorii. Singura modalitate de a remedia acest lucru este prin intervenția chirurgicală. Deși nu toate pisicile chinchilla vor avea astfel de probleme, multe se vor confrunta cu ele.

Aceste animale au conducte nazolacrimale scurte, iar acest lucru face ca lacrimile să nu-și urmeze cursul normal până la nas și să se acumuleze pe pielea de sub ochi.

Mențineți-le dinții sănătoși

Aceste potențiale patologii fac ca cea mai mare parte a îngrijirii pisicii chinchilla să se concentreze asupra capului său. Controalele veterinare sunt esențiale pentru a le preveni pe toate.

Mâncarea afectează direct sănătatea gurii, așa că trebuie să găsiți cea mai bună dietă pentru aceste animale. În plus, dacă vă lasă să le spălați pe dinți, șansele apariției bolilor dentare, cum ar fi gingivita sau boala parodontală, vor fi reduse.

În cele din urmă, datorită căilor respiratorii atrofiate ale animalului, este mai bine ca aceste pisici să nu se enerveze prea tare sau să facă exerciții fizice pentru o lungă perioadă de timp și la temperaturi ambiante ridicate.

Curățarea ochilor pisicii chinchilla

Părul acestor pisici este alb, cu vârfurile ușor negre, ceea ce îi conferă un aspect argintiu. Sub ochi, această nuanță poate fi afectată de lacrimile curse. Pentru a evita acest lucru, ochii trebuie curățați zilnic cu produsul corect, precum și uscați, pentru a evita apariția dermatitei sub epiderma oculară.

Îngrijirea părului pisicii persane Chinchilla

Părul pisicii persane Chinchilla este lung, dar are un substrat mai scurt și foarte stufos. Dacă acest păr nu este îngrijit zilnic, vor apărea multe noduri, care vor împiedica aerisirea corectă a pielii. În consecință, pot apărea boli dermatologice grave pe suprafața pielii pisicii.

Spre deosebire de rozătoarele chinchilla, această rasă de pisici poate fi spălată cu apă, dar este crucial ca apoi să se asigure o uscare corectă a straturilor interioare ale părului pentru a evita umiditatea.

Periajul ar trebui să fie o activitate zilnică, fără excepție. Dacă încep să apară noduri, în cele din urmă animalul va trebui să fie sedat pentru a-i rade complet blana. Acest lucru nu este deloc recomandat, deoarece pielea felinei va expusă. Fiind foarte delicată ar putea dezvolta alte patologii, datorită acțiunii solare.

Boala de rinichilor polichistici

După cum am spus, pisica persană Chinchilla este o rasă derivată din persana tipică. Acest fapt face ca unele boli ereditare să apară și la această rasă.

O patologie foarte gravă, care este frecvent întâlnită la aceste pisici, este boala renală polichistică. În general, semnele clinice ale patologiei apar când pisicile sunt prea tinere. Această boală determină formarea de chisturi fluide la nivelul rinichilor, care împiedică buna funcționare a acestora.

Dacă nu este detectată devreme, boala poate provoca sindromul renal cronic, ceea ce duce la scurtarea speranței de viață. Pentru a evita acest lucru, este important să fiți atenți la semnele clinice, cum ar fi apetitul redus, vărsăturile, consumul de apă și urinarea în exces, oboseala generală sau depresia.

Deși este o boală moștenită de tip autozomal dominant, nu toate pisicile vor suferi de ea. Cu toate acestea, este mai bine să îi stabiliți o dietă sănătoasă pentru a preveni manifestarea sa prea devreme. Din păcate, această patologie este de neoprit odată ce apare.

Totoodată, este important să rețineți că îngrijirea pisicii chinchilla este diferită de a celorlalte feline, deoarece nevoile sale sunt diferite, având în vedere că genetica sa cere o atenție specială. Înainte de a achiziționa o pisică din această rasă, trebuie să vă gândiți dacă puteți să aveți grijă de ea cum se cuvine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top