Produse ce nu trebuie introduse în alimentația unui câine

Există multe produse care se pot transforma în alimentație pentru câini. Cu toate acestea, unele din produsele crude pe care noi, oamenii, le consumăm zilnic, pot fi extrem de toxice pentru prietenii noștri necuvântători. Pe de altă parte, avem tendința de a oferi câinilor resturi de mâncare rămase de la noi, când ar trebui să le oferim doar mâncare special creată pentru ei.

Conceptul de dietă în hrana pentru câini

Deși o numim o dietă, nu este un plan nutrițional menit să ajute câinele să piardă în greutate. Este un plan nutrițional pentru ca acesta să fie hrănit corespunzător.

Primul lucru de luat în considerare este că există alimente pe care oamenii le mănâncă în mod regulat, dar care pentru câini sunt extrem de dăunătoare. Sunt alimente toxice pentru ei.

Alimente toxice

Alimentele care sunt toxice pentru câini nu sunt în întregime mortale, dar le pot  face mult rău. Există alimente care nu sunt foarte dăunătoare în cantități mici. Chiar și așa, în cantități mari pot provoca tulburări de alimentație, infecții etc. De asemenea, trebuie reținut faptul că nu toți câinii reacționează la fel la toxinele din aceste alimente. Dar sunt dăunătoare tuturor în cantități mari.

Alimente dăunătoare câinelui:

  • Ciocolata

Ciocolata este un aliment dăunător pentru câini, în oricare dintre formatele sale. Nu contează dacă este sub formă de tablete, în prăjituri, brioșe, fursecuri etc. Orice produs care conține cacao, ciocolată sau derivate, poate pune în pericol sănătatea prietenului nostru blănos.

De ce este ciocolata atât de dăunătoare? Pentru că are o toxină numită teobromină, care este inofensivă pentru oameni, dar foarte dăunătoare pentru alte animale, precum câinii. Este o toxină prezentă deja în boabele de cacao, din care se obține ciocolata. Cu alte cuvinte, există în orice tip de ciocolată.

Chiar dacă îi dăm câinelui cantități mici de ciocolată, tot se poate confrunta cu diaree, vărsături sau convulsii. În cantități mari ciocolata poate fi letală.

  • Ceapa și usturoiul

Ambele produse pot fi alimente foarte toxice pentru câini. Nu contează dacă sunt crude, fierte sau sub formă de pudră. Pot fi foarte dăunătoare câinilor, deoarece pot să provoace anemie semnificativă și să distrugă globulele roșii din sângele lor. În plus, pot contribui la apariția insuficienței renale și a multor altor probleme grave.

În cazul usturoiului, câinele trebuie să ingereze cantități oarecum mari pentru a se confrunta cu probleme grave. Dar unii câini sunt foarte sensibili și pot fi afectați chiar și de o cantitate mică de usturoi.  Trebuie avut în vedere că anumite alimente preparate pot avea în compoziție urme de ceapă sau usturoi.

Deși sunt folosite în cantități foarte mici pe post de conservant alimentar natural, nu sunt recomandate acestor animale de companie. Dacă un câine mănâncă ceapă sau usturoi, nu se îmbolnăvește imediat. Poate dura chiar patru sau cinci zile înainte ca primele simptome să-și facă apariția.

Printre semnele imediate ale acestei intoxicații, pot fi observate în urină. Culoarea devine portocalie sau roșcată, lucru care indică că au consumat astfel de alimente atât de dăunătoare pentru ei.

  • Lactatele, alte alimente dăunătoare pentru câini

Aproape toate produsele lactate sunt dăunătoare pentru câini, deoarece conțin lactoză. Lactoza este zahărul natural din și care este asimilat în corpul uman datorită enzimei numite lactază.

Dar câinii nu au această enzimă. Din acest motiv, ei nu sunt capabili să digere lactoza conținută în lapte sau derivații acestuia. Astfel, consumul de lactate poate provoca leziuni gastrointestinale grave.

În urma consumului de produse lactate pot apărea diverse probleme, precum diaree, dureri de stomac, gaze, vărsături sau probleme digestive asociate. De aceea este important să evităm să oferim câinilor lactate, chiar dacă le plac foarte mult.

Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că nu toate produsele lactate sunt atât de dăunătoare. De exemplu, iaurturile naturale nu conțin lactoză, deoarece a fost consumată de lacto-bacilii prezenți în mod natural în iaurturi.

Însă, pentru a ne asigura că animalele noastre de companie sunt sănătoase, cel mai bine este să le oferim doar  hrană pentru câini, bogată în nutrienții necesari pentru a se dezvolta sănătos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top