Pisicile plâng?

Exprimarea emoțiilor este un lucru foarte des întâlnit în regnul animal, mai ales când vorbim despre mamifere. Prin urmare, vă puteți întreba dacă plâng pisicile. În acest articol vă oferim răspunsul.

Stăpânii de pisici sunt adesea fascinați de cât de independente, autonome și elegante sunt acestea. Dincolo de această imagine creată celor care nu au pisici, pisicile domestice sunt ființe foarte sensibile, mai ales atunci când se confruntă cu schimbări care promovează stresul și anxietatea.

Acesta este motivul pentru care este normal să vă întrebați dacă pisicile plâng. În acest articol vom încerca să vă oferim un răspuns la această întrebare foarte dificil de abordat.

Plânsul în regatul animalelor

Pentru a descoperi dacă pisicile plâng, trebuie să încadrăm fenomenul plânsului într-un context psihologic. Acest termen se referă la vărsarea lacrimilor în raport cu o stare emoțională.

Este un fenomen motor complex, caracterizat prin producerea de lichid și deversarea acestuia prin aparatul lacrimal, fără a provoca iritații oculare. Se estimează că, în medie, ființele umane plâng între una și cinci ori pe lună.

Restul animalelor plâng așa cum facem noi oamenii? Răspunsul este nu. Vărsarea lacrimilor este o strategie evolutivă clară în natură și răspunde anumitor motive. Vă prezentăm câteva exemple:

Crocodilii, de exemplu, varsă lacrimi pentru a preveni ochii uscați.

Pescărușii produc, de asemenea, secreții apoase ale canalului lacrimal, dar acestea corespund unui mecanism care încearcă să reducă excesul de sare în urma înghițirii apei de mare.

Un corp străin în ochiul oricărui mamifer poate provoca producerea de lacrimi, ceea ce facilitează expulzarea acestuia.

După cum vedem, atât păsările, cât și reptilele și mamiferele sunt capabile să producă lacrimi. Ceea ce diferențiază acest proces de orice tip de plâns uman este faptul că nu este legat de un răspuns emoțional.

Pisicile plâng?

Ca și restul mamiferelor, pisicile sunt capabile să producă lacrimi, dar acestea răspund la disconforturi fiziologice și nu la stări emoționale alterate. Unele boli care pot produce aceste secreții sunt următoarele:

  • Conjunctivita felină poate provoca un fenomen de lăcrimare continuă (epifora);
  • Corpurile străine care se pot așeza pe ochi pot determina producerea de lacrimi pentru expulzarea lor;
  • Aplicarea agenților iritanți pe fața animalului;
  • Alergii.

După cum putem observa, există mai multe cazuri în care lăcrimarea este eficientă. În cazul în care vă vedeți pisica „plângând”, poate nu ar trebui să vă faceți griji din punct de vedere psihologic, dar cu siguranță din punct de vedere medical. În orice caz, o vizită la veterinar este esențială.

Absența plânsului nu implică lipsa emoțiilor

Dacă pisicile nu plâng nu înseamnă că nu sunt triste. Emoțiile primare au fost demonstrate în diferite grupuri de animale, iar mâhnirea sau tristețea este una dintre ele.

Astfel, pisicile își exprimă nemulțumirea și disconfortul miorlăind. Spre deosebire de oameni, felinele își comunică emoțiile prin utilizarea aparatului lor fonator.

De exemplu, puii de pisică, atunci când sunt deranjați, le este foame sau frig, emit sunete pentru a atrage atenția mamei lor. Unele pisici pot emite sunete atunci când au loc schimbări în casă sau când apare un membru nou pe care nu îl cunosc, deoarece în acest fel încearcă să-și exprime nemulțumirea.

Există, de asemenea, multe alte manifestări fiziologice ale tristeții și depresiei la pisici. Printre unele dintre simptomele acestei stări emoționale nervoase se numără lipsa de îngrijire, apatie și scăderea dorinței de a mânca, printre altele.

Manifestări diferite, aceeași emoție

După se poate observa, ființele umane sunt singurele animale capabile să-și manifeste tristețea prin intermediul lacrimi. Acest lucru nu înseamnă, în niciun caz, că animalele nu sunt capabile să sufere și să manifeste emoții negative.

Când vine vorba de a deveni stăpâni ai oricărui tip de animal de companie, trebuie să fiți atenți la diferite semne fiziologice ale animalului, deoarece, de obicei, animalele își exprimă tristețea prin refuzul de hrană, printr-o activitate redusă sau prin năpârlire.

În cazul pisicilor, miorlăitul și alte tipuri de sunete vă pot oferi indicii despre starea emoțională în care se află pisica, dar nu sunt singurele indicii.

Anumite trăsături comportamentale, precum și aplecarea urechilor sau starea blănii sunt semne bune de luat în considerare pentru a vă da seama de starea emoțională a animalului vostru.

1 thought on “Pisicile plâng?”

  1. Marian Popescu

    Vă contrazic, pisicile plâng ca și alte animale. Nu varsă lacrimi, e adevărat dar tremură și scâncesc, acesta e plânsul lor. Motanul meu plânge de fiecare dată când e bătut pe afară de alți motani, și vine plin de sânge. Când îl mângâi așa bătut cum e, începe să tremure și să scâncească.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top