Cum se poate întări sistemul imunitar al pisicii?

Nu există o formulă minune pentru imunitatea unei pisici, dar puteți face multe lucruri pentru a o îmbunătăți.

Felinele sunt animale care se stresează. Prin urmare, atunci când sunt stresate pot dezvolta probleme de sănătate. De fapt, există boli care se pot manifesta din cauza stresului, deoarece afectează direct sistemul imunitar al unei pisici.

Sistemul imunitar este format dintr-un set de organe, cum ar fi timusul, ganglionii limfatici, măduva osoasă, splina sau ficatul. Acestea generează sau stochează celule imune, cum ar fi celulele albe din sânge, anticorpi și alte substanțe care opresc proliferarea bacteriilor și virusurilor. În plus, ele rețin și elimină substanțele toxice.

Prin urmare, menținerea sănătății sistemului imunitar al unei pisici este esențială pentru viața acesteia.

Când imunitatea scade, ca în cazul unor boli virale, pisica se îmbolnăvește și poate muri.

Boli care afectează sistemul imunitar al unei pisici

Unele patologii ale felinelor provoacă daune directe sistemului imunitar, în timp ce altele sunt agravate atunci când, din diverse alte motive, imunitatea pisicii scade.

Virusul imunodeficienței feline

Virusul Imunodeficienței Feline sau FIV este o boală cauzată de un virus din familia retrovirusurilor. Nu se știe cum afectează virusul sistemul imunitar al unei pisici, doar că raportul dintre două tipuri de limfocite variază, limfocitele CD4 + și CD8 +.

După infecție, există o fază în care pisica prezintă simptome comune oricărei infecții virale, cum ar fi febra, vărsăturile sau diareea. După această perioadă, pisica poate rămâne purtătoare, fără a prezenta semne de simptome, până la patru ani.

După această perioadă, simptomele foarte similare cu SIDA la om încep să apară și, dacă animalul supraviețuiește, va suferi infecții secundare la mai multe organe până când moare.

Virusul leucemiei feline

Virusul leucemiei feline sau FeLV determină apariția neoplasmelor sau tumorilor și suprimă activitatea măduvei osoase și a sistemului imunitar în general. Acest lucru scade mult capacitatea defensivă a sistemului imunitar al pisicii.

Simptomele acestei boli sunt extrem de variate, dar toți pacienții dezvoltă cancer de diferite tipuri.

Peritonita infecțioasă felină

Peritonita infecțioasă felină este cauzată de un coronavirus felin (CoVF). Acest virus se localizează în principal în intestin, provocând diaree și alte simptome asociate.

Cu toate acestea, din anumite motive necunoscute, virusul pare să se mute și să pătrundă în unele celule ale sistemului imunitar, cum ar fi macrofage și monocite. Acestea răspândesc virusul în tot corpul și creează o boală sistemică care ucide pisica în mai puțin de o lună sau 24 de ore.

Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar al unei pisici

În ciuda patologiilor care afectează direct sistemul imunitar al unei pisici, există unii factori care se pot controla pentru a preveni deteriorarea imunității pisicii voastre.

Oferiți-i hrană de înaltă calitate

Hrana de calitate este una dintre cele mai bune soluții pentru ca pisica voastră să fie sănătoasă. Pentru a reuși să faceți asta, trebuie să-i oferiti hrana naturală ce nu conține conservanți și aditivi artificiali, ci doar aditivi naturali și  probiotice, acizi grași Omega 3 și 6, aminoacizi, antioxidanți naturali etc.

Folosiți suplimente alimentare pentru întărirea sistemului imunitar al unei pisici

Dacă pisica suferă deja de o boală sau este mai în vârstă, ar fi indicat să-i adăugați suplimente în mâncare. Pe piață există multe suplimente alimentare în funcție de nevoile pisicii. În plus, în anumite perioade ale anului, cum ar fi iarna, utilizarea acestora ar putea fi foarte benefică.

Nu supravaccinați pisica

Dacă pisica nu iese afară și nu intră în contact cu alte animale, vaccinarea ar putea să nu fie la fel de necesară, deși acest lucru ar trebui să fie stabilit de un medic veterinar. În multe cazuri, pisicile dezvoltă tumori în zona în care a fost injectat vaccinul. În orice caz, chiar dacă nu o vaccinați, este important să mergeți cu ea la medicul veterinar, cel puțin o dată pe an.

Mențineți-i sub control greutatea

Ca și la oameni, obezitatea poate face ravagii asupra sănătății și sistemului imunitar al unei pisici. Creați-i un mediu în care să se poată juca și să fie activă. Puteți chiar să luați în considerare posibilitatea de a avea mai multe pisici.

Nu-i oferiți prea multă mâncare, pentru a reuși să-i mențineți sub control strict  greutatea corporală.

Reduceți stresul și situațiile care îl pot provoca

După cum am discutat la începutul articolului, stresul afectează foarte tare  pisica. Pisicile sunt animale extrem de sensibile. Deși nu arată, sunt în mare parte din zi în alertă.

Schimbările din locuință, zgomotele puternice, absența stăpânului, precum și alți factori pot stresa mult pisica. Această stare va agrava starea de sănătate a animalului și chiar bolile care erau latente înainte de a se dezvolta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top