Ochi roșii la pisici: cauze și soluții

Pisica este al doilea animal domestic cel mai comun după câine. Pisicile sunt mai independente decât câinii și au nevoie de mai puțină atenție, deși trebuie avut grijă de ele. Sunt mamifere și ca urmare a mutațiilor genetice, a încrucișării și a selecției, există numeroase rase de pisici. Sunt cu părul, scurt, lung și chiar fără păr. Există aproximativ 70 de rase de pisici recunoscute oficial, în cadrul acestora pot exista unele variații de culoare, păr etc.

Dacă vă gândiți să vă măriți familia, ar trebui să vă informați cu privire la caracteristicile fiecărui animal pentru a fi siguri că puteți avea grijă de el. Pisicilor li se înroșesc des ochii, un lucru foarte ușor de observat. De cele mai multe ori nu este grav și o vizită rapidă la medicul veterinar poate rezolva problema.

Ochi roșii și conjunctivită

Conjunctivita la pisici constă în inflamația ochilor și este cea mai probabilă cauză care poate explica de ce animalul vostru are ochii roșii. Va fi ușor de sesizat, deoarece este posibil ca pisica să aibă ochi roșii. Conjunctivita poate afecta doar un singur ochi, dar din moment ce este extrem de contagioasă la pisici, este normal ca ambii ochi să aibă simptome.

În cazul conjunctivitei datorate unei infecții virale, pisica va avea ochii foarte roșii, umflați, închiși și vor curge abundent. Acest tip de conjunctivită apare de obicei la pisicile care nu au făcut încă ochi. Alteori cauza ochilor roșii la pisici poate fi alergia.

Ulcerul cornean la pisici

Ulcerul corneean este o plagă care apare la nivelul corneei, uneori datorită vindecării slabe a conjunctivitei. Acest lucru va provoca durere animalului vostru de companie, pe lângă lăcrimare și secreții. În plus, pisica va avea ochii roșii și îi va ține închiși.

Medicul veterinar va aplica tratamentul necesar pentru a putea inversa situația. Pe lângă vindecarea slabă a conjunctivitei, ulcerul poate fi cauzat de o lovitură, zgârieturi sau un corp străin. Cele mai ușoare ulcere pot răspunde bine la tratamentul cu antibiotic și odihnă. Dacă nu se rezolvă cu medicamente, va fi necesară intervenția chirurgicală.

Ochi roșii de la alergie

De multe ori vă puteți vedea animalul cu ochii roșii și iritați. Acest lucru îl va deranja și va încerca să se atingă. De asemenea, poate prezenta simptome precum dermatită, mâncărime, strănut etc. Această problemă apare, în general, la pisicile sub 3 ani. Vă recomandăm ca, dacă nu știți ce cauzează această stare, să mergeți la un medic veterinar de încredere.

Uveită la pisici

Probabil că dacă nu vi s-a întâmplat, nu știți despre ce este vorba. Principala caracteristică este inflamația uveei, cauzată de obicei de boli grave, dar și de o luptă sau o accidentare a animalului. Există diferite tipuri și în funcție de zonă va provoca durere, edem, ochi roșii, lacrimare etc.

Ar trebui să mergeți la un medic veterinar cât mai curând posibil pentru a vă examina urgent animalul. În general, cele mai grave boli care cauzează uveita la pisici sunt leucemia felină, imunodeficiența, peritonita, micoza sau herpesvirusurile. Este important să tratați problema, deoarece ar putea provoca orbire, printre alte probleme.

Ochii roșii și plângăcioși din cauza unor corpuri străine

O altă problemă cu care se poate confrunta pisica, dacă are ochii roșii, este prezența unui corp străin în ochi. În acest caz,  animalul se confruntă cu roșeață și mâncărime. Animalul vostru de companie va încerca să se frece la ochi. Acest obiect poate fi orice, o mică așchie, praf etc.

Dacă vă puteți menține pisica liniștită, puteți încerca să curățați ochiul cu ser, pentru a îndepărta murdăria. Trebuie să fiți foarte atenți, dacă nu aveți ser puteți încerca cu o cârpă umedă. Dacă nu vedeți ce este înăuntru, mergeți la un expert, acesta va ști cum să remedieze problema. Un obiect din interiorul ochiului poate provoca probleme foarte grave animalului.

După cum ați văzut, există multe motive pentru care animalul vostru de companie poate avea ochii roșii. Desigur, trebuie  pisica trebuie îngrijită cât mai bine posibil și să fie cu schema de vaccinuri la zi.

Durată medie de viață a unei pisici domestice variază de la 10 la 16 ani. În mod ideal, puteți oferi animalului vostru de companie cea mai bună calitate a vieții, mergând în mod regulat la medic. Astfel, puteți preveni sau detecta viitoare boli. În ceea ce privește mâncarea, încercați să vă asigurați că pisica voastră are o dietă echilibrată și specială pentru pisici.

Amintiți-vă că un animal de companie este un alt membru al familiei voastre și trebuie să aveți grijă de el așa cum se cuvine de-a lungul vieții sale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top