Întrebări frecvente care trebuie puse unui medic veterinar

Vizitele periodice la medicul veterinar joacă un rol fundamental în îngrijirea și asigurarea sănătății animalului tău de companie.

Pentru a optimiza fiecare vizită de rutină, iată câteva sugestii privind întrebările pe care ar trebui să le pui veterinarului:

Sănătate

Am un pui de câine, pot să-l scot la plimbare?

Principalul lucru pe care ar trebui să-l cunoști înainte de a-l scoate pentru prima dată la plimbare este acela că animalul trebuie protejat corespunzător împotriva celor mai frecvente boli infecțioase din acea etapă.

Amintește-ți că sistemul său imunitar încă se dezvoltă și, prin urmare, este esențial să respecți planul de deparatizare și vaccinare stabilit de medicul veterinar.

Sterilizarea este o bună idee?

Sterilizarea animalelor noastre de companie va fi întotdeauna în beneficiul tuturor. După ce decizi că nu îți dorești ca animalul tău să se mai reproducă, trebuie să îl sterilizezi.

Sterilizarea este un act chirurgical serios, cu ajutorul căruia se pot evita boli grave precum tumorile de sân, infecțiile uterine sau stresul datorat sarcinii psihologice la femele; tumori testiculare, prostată sau tulburări de comportament severe în cazul masculilor.

Sterilizarea contribuie eficient și la controlul sarcinilor nedorite, eliminând problema gravă a suprapopulării și a abandonului.

Alimentație

Vreau să ofer animalului hrană pregătită în casă, ce trebuie să conțină?

O dietă echilibrată pregătită în casă ar trebui să includă întotdeauna aceste 3 componente fundamentale: proteine, carbohidrați și grăsimi.

Un medic veterinar expert în nutriție îți poate crea cea mai potrivită dietă pentru animalul tău. Dieta sa zilnică este cea mai importantă parte a stării sale de bine și trebuie adaptată vârstei, stilului său de viață sau oricărei probleme de sănătate pe care o are.

Când începi să-i dai o dietă pregătită în casă, este întotdeauna o idee bună să adaugi un supliment de vitamine pentru a completa orice lipsuri din dieta respectivă, găsind în același timp echilibrul potrivit.

Colaborează cu un medic veterinar de încredere, care te poate ajuta să îi ții sub control greutatea și sănătatea generală.

Ce cantitate de hrană trebuie să consume zilnic?

La fel cum cantitățile de alimente diferă de la un om la altul, la fel diferă și la animale.

Cele mai multe alimente uscate sau umede, potrivite pentru animale de companie, dispun de un ghid pentru a te ajuta să calculezi cantitatea potrivită de hrană. Cu toate acestea, acest ghid este doar un punct de plecare. Este esențial să-i ții sub control greutatea și sănătatea cu ajutorul medicului veterinar. Cantitatea de hrană trebuie ajustată, după cum este necesar.

Îngrijiri de bază

Câinele sau pisica mea are nevoie de igienă orală?

Boala parodontală este unul dintre cele mai frecvente probleme la câinii și pisicile adulte. Respirația urâtă este unul dintre primele semne că este posibil să sufere de boli dentare.

Fără un tratament adecvat, cum ar fi igiena orală, pot apărea probleme precum abcese, carii ale dinților și chiar disconfort atunci când mănâncă. În plus, acest lucru poate provoca daune altor organe interne. Rolul medicului veterinar este esențial pentru a detecta problema în timp. El va examina cantitatea de tartru sau gingivita prezentă și va propune o igienă orală adecvată, întotdeauna sub anestezie generală.

Animalul meu de companie nu iese din casă, are nevoie de tratament contra puricilor și căpușelor?

Răspunsul este da, există întotdeauna riscul expunerii la purici și căpușe, chiar și dacă animalele de companie nu ies din casă. Poți aduce purici sau căpușe în casă pe haine sau în accesorii precum: pături, prosoape, genți de cumpărături etc.

Comportament

De ce câinele meu mănâncă iarbă?

Una dintre teorii se referă la probleme la stomac. Este posibil ca animalul să mănânce iarbă pentru a-și irita sistemul digestiv și, astfel, să-și provoace greață. Dacă acest comportament apare frecvent, trebuie să consulți medicul veterinar pentru a te asigura că nu există nicio problemă gravă.

În plus, trebuie să fii atent la iarbă, în special în zonele în care a crescut, deoarece poate ascunde ouă de paraziți care pot provoca diaree și vărsături.

Cum îmi pot învăța primul meu pisoi să facă la litieră?

Îi poți arăta mai întâi litiera pentru a se obișnui cu prezența sa. Apoi încearcă să-l așezi acolo când se trezește și după ce mănâncă și bea apă.

Litiera trebuie să fie întotdeauna departe de locul în care mănâncă și într-un loc liniștit, uneori chiar acoperită complet sau parțial.

Nu uita că, pentru a preveni bolile frecvente ale tractului urinar, trebuie să respecți întotdeauna acest lucru acasă. De asemenea, reține că litiera trebuie să fie mereu curată.

Sperăm ca aceste întrebări să te ajute să știi cum să scapi de îndoieli când mergi la medicul veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top