Curiozități despre saliva câinilor

Atâta timp cât un câine este vaccinat și deparazitat în mod corespunzător, nu trebuie să vă fie teamă de bacteriile din gura sa.

Deși există multe mituri despre saliva câinelui, nu toate au dovezi științifice care să le susțină. Chiar și așa, experții au reușit să adune o serie de date surprinzătoare despre această secreție animală.

Mulți câini tind să-și lingă stăpânii foarte des, fapt care poate provoca respingerea dacă se iau în considerare zvonurile. În plus, diferite rase, cum ar fi boxerii sau buldogii, sunt mai predispuși la „salivație”, ceea ce poate spori suspiciunile unor persoane.

De-a lungul anilor, saliva câinilor a fost obiectul a numeroase comentarii la fel de variate, spre deosebire de pretinsele sale proprietăți sau contraindicații. Din acest motiv, este important să cunoașteți datele care au fost demonstrate, deoarece vor ajuta la evitarea erorilor sau temerilor nefondate.

Proprietăți dezinfectante ale salivei câinilor

Una dintre cele mai discutate virtuți ale acestui fluid corporal este capacitatea sa de vindecare, deoarece are proprietăți vindecătoare și antibacteriane în același timp. Această calitate este, în parte, verificată dacă se ține cont de compoziția salivei care este plină de microorganisme, enzime și anticorpi care pot contribui la regenerarea leziunii. De fapt, se crede că, pe lângă faptul că ajută la curățarea zonei deteriorate, ajută la combaterea stafilococului și a unor bacterii coliforme.

Cu toate acestea, faptul că saliva câinilor poate avea anumite microorganisme antibacteriene nu înseamnă că nu este nevoie să mergeți cu aceștia la medicul veterinar. În plus, este esențial să fiți conștienți de faptul că această secreție poate conține și bacterii dăunătoare.

Câinii care fac plimbări dese în aer liber sunt mai expuși agenților patogeni. Prin urmare, chiar dacă primul instinct al câinelui este să lingă rana, al doilea ar trebui să fie dezinfectarea corespunzătoare acasă sau de către un profesionist.

Acest mit despre proprietățile vindecătoare s-a răspândit atât de mult încât unii oameni au extrapolat utilizarea salivei câinilor și pe oameni. Această practică nu numai că nu are dovezi științifice, ci poate duce chiar la infecții suplimentare.

Previne cariile și facilitează digestia

La suprafață, poate părea paradoxal că prietenii noștri necuvântători au mai puține carii chiar și cu igienă orală precară. Ținând cont de această realitate, cea mai bună explicație este faptul că saliva din cativitatea bucală este ușor alcalină.

Saliva câinilor, ca și a altor carnivore, poate avea pH-ul în jur de 8. Această caracteristică este crucială în protecția smalțului dinților, deoarece contribuie la amortizarea acizilor nocivi emiși de anumite bacterii.

O altă presupusă proprietate este aceea de a facilita digestia animalului, datorită prezenței enzimelor digestive în compoziția sa. Cu toate acestea, acest fapt este total greșit deoarece, pe lângă faptul că acestei secreții îi lipsesc astfel de molecule, câinii, spre deosebire de oameni, nu au tendința de a mesteca mâncarea. Această absență a mestecării înseamnă că saliva are o singură funcție, cea de a facilita trecerea alimentelor din gură către esofag.

Până acum, toate virtuțile atribuite salivei câinilor făceau aluzie la capacitatea sa de a vindeca sau de a facilita procesele fiziologice. Cu toate acestea, există convingerea că, din contră, bacteriile prezente în acest fluid ar putea transmite boli. Cu toate acestea, dacă câinii sunt vaccinați și deparazitați frecvent, nu există niciun un pericol de transmitere a bolilor.

În general, saliva câinilor, ca și a oamenilor, este o secreție glandulară destinată înghițirii alimentelor. Din acest motiv, atât proprietățile, cât și aspectele negative care i se atribuie se bazează de obicei pe ipoteze care nu prea au legătură cu realitatea. Menținerea sănătății câinelui, cu controale veterinare pertinente și îngrijirea la domiciliu, va garanta bunăstarea acestuia, astfel încât fluidele sale să aibă un impact neutru asupra lui și asupra celorlalți.

De altfel, nu avem nicio îndoială că cei  pentru care câinii sunt adevărați membri de familie, au grijă să-i vaccineze și să-i deparaziteze la timp. Acest lucru este absolut firesc pentru toți cei care înțeleg că, din moment ce iei decizia de a-ți lua un animal de companie, ești responsabil pentru bunăstarea sa și a ta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top