Coronavirus la câini: informații utile

În aceste zile se vorbește neîncetat despre coronavirus. După toate cazurile de infecție și deces care au apărut din cauza acestei boli, este normal să ne îngrijorăm. Dacă avem animale de companie, nu putem să nu ne întrebăm dacă prietenii noștri cu patru picioare se pot infecta.

Deși există diferite tipuri de coronavirusuri, singurul care ar trebui să ne preocupe dacă avem un câine este coronavirusul canin, deoarece este cel care afectează doar aceste animale. Această boală nu este fatală precum 2019-nCoV și este un virus care afectează animalul așa cum pe noi ne-ar putea afecta o simplă răceală.

Cazurile de câini uciși de această boală sunt atât de rare încât mulți nici nu o consideră periculoasă. Dar da, dacă începem să observăm simptome la animalele noastre de companie, trebuie să mergem imediat la medicul veterinar. Deși coronavirusul canin nu are un leac, trebuie să ne tratăm câinele cu medicamente, astfel încât efectele bolii să nu provoacă complicații, agravând sănătatea sa în viitor.

Acestea fiind spuse, vă vom oferi câteva informații utile despre această boală, despre cum se răspândește și care este tratamentul pe care trebuie să-l urmeze câinii afectați.

Ce este coronavirusul canin?

Coronavirusul canin este un agent patogen viral care provoacă o boală infecțioasă la câini indiferent de vârstă, rasă sau alți factori.

Deși în cazul puilor probabilitatea de îmbolnăvire este mai mare, adevărul este că orice câine poate fi afectat.

Boala poate fi comparată cu răceala obișnuită de care suferă oamenii. Dar fiind o boală virală, nu trebuie ignorată.

Simptomele acestei boli se manifestă între 24 și 36 de ore după ce câinele s-a infectat. Este o boală contagioasă, dar dacă este tratată la timp nu este riscantă pentru sănătatea animalelor noastre de companie.

Coronavirusul care afectează aceste animale este diferit de coronavirusul felin și 2019-nCoV, deoarece acesta din urmă este o nouă tulpină studiată în prezent. Cu toate acestea, nu se poate spune că acesta din urmă nu afectează câinii, deoarece nu a fost investigat în profunzime.

Cu toate acestea, există suspiciunea că orice animal ar putea fi infectat, deoarece se presupune că provine de la animalele sălbatice.

Simptome ale coronavirusului canin

Simptomele coronavirusului la câini coincid de obicei cu simptomele la om. Cu toate acestea, nu toate sunt la fel:

-Temperatură peste 40ºC;

-Lipsa poftei de mâncare însoțită de scădere în greutate;

-Tremur;

-Letargie;

-Vomă;

-Deshidratare;

-Dureri abdominale;

-Diaree, uneori cu mucus sau sânge.

Cele mai reprezentative simptome sunt febra, vărsăturile și diareea. Deoarece aceste semne sunt foarte caracteristice multor altor boli, este crucial să mergem cât mai curând posibil la medicul veterinar pentru a putea afla ce i se întâmplă animalului de companie, chiar și atunci când acesta nu prezintă toate aceste simptome, deoarece este normal ca nu toate să se manifeste în același timp.

Infectarea cu coronavirul canin la câini și oameni

Coronavirusul canin se elimină prin fecale, ceea ce face din acestea calea perfectă de contact, în special pentru acei câini cărora le place să miroase și chiar mănâncă fecale.

Odată ce coronavirusul intră în corp și se instalează în perioada de incubație, atacă celulele intestinale (numite microvili) din intestinul câinelui și provoacă pierderea funcționalității acestora, ceea ce cauzează diaree și inflamația sistemului digestiv. Prin urmare, acesta este probabil primul simptom pe care îl observăm la animalul nostru de companie.

Dacă în acest moment vă întrebați dacă coronavirusul canin poate infecta oamenii, trebuie să menționăm că acest tip de coronavirus nu se transmite numai între câini. Așa cum am menționat anterior, 2019-nCoV canin este o boală care se poate răspândi și la om.

Cum se poate trata coronavirusul canin

Tratamentul pentru vindecarea acestei boli, ca și în cazul răcelilor la oameni, este pur și simplu paliativ, deoarece nu există niciun remediu și trebuie să așteptăm ca această boală să-și urmeze cursul natural. Acest lucru înseamnă că, practic, tratamentul se bazează pe ameliorarea simptomelor și a posibilelor complicații, în funcție de fiecare caz în parte. În general, tratamentele care trebuie făcute sunt următoarele:

-Lichide: Dacă animalul nostru de companie suferă de deshidratare severă, trebuie folosite seruri pentru a reface lichidele din corpul animalului.

-Stimulent al apetitului: Este o pastilă, o injecție sau un lichid care se dă animalului, astfel încât să poată mânca în continuare.

-Antivirale: Acționează ca un medicament pentru reducerea virozei.

Antibiotice: Destinate să controleze infecțiile secundare care ar fi putut fi cauzate de virus.

Agent Prokinetic: Este un medicament care se administrează câinelui pentru a-i proteja intestinul și pentru a preveni vărsăturile sau eliminarea unei cantități mari de mucoasă.

Vaccin contra coronavirusului canin

Așa cum am menționat anterior, nu există niciun remediu contra coronavirusului canin, dar există un vaccin care împiedică răspândirea acestei boli. La fel ca majoritatea vaccinurilor, conține virusul viu modificat care întărește imunitatea animalului pentru a se proteja împotriva bolii.

Cu toate acestea, trebuie să menționăm că, deși animalul este vaccinat, nu înseamnă că nu se mai poate infecta, însă, dacă se molipsește, simptomele pe care le-ar prezenta ar fi mult mai ușoare și procesul de recuperare mai scurt.

Acestea fiind zise, vă sfătuim să faceți toate vaccinurile necesare prietenului vostru necuvântător și să-i oferiți hrană de calitate, fabricată doar din ingrediente naturale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top