Ce să faci în cazul apetitului de nestăvilit al câinelui

Una dintre problemele cu care se confruntă cei care au câini este apetitul de nestăvilit al acestora. Nimănui nu-i place să-și vadă câinele mâncând lacom și fără să se bucure de mâncare. Pentru a încerca să înțelegi acest aspect și a găsi o soluție, este important să cunoști motivele pentru care unui câine îi este mereu foame. În felul acesta îți poți ajuta câinele să scape de această problemă.

Obiceiuri alimentare la câini

Câinii, în sălbăticie, au o alimentație foarte variată. Potrivit unor studii efectuate prin colectarea fecalelor de la câini sălbatici, în libertate se hrănesc în principal cu deșeuri umane, urmate de mamifere medii și mici, precum pisici și rozătoare, insecte și, într-o măsură mai mică, legume.

Câinele domestic, cel care trăiește alături de noi, este de obicei hrănit cu hrană pentru câini, completă și echilibrată care îi acoperă toate nevoile nutriționale. Cu toate acestea, să mănânci mereu același lucru poate fi plictisitor.

Leptina, ce este și cum afectează apetitul câinelui

Leptina este un hormon prezent la multe grupuri de animale, inclusiv oameni și câini. Acest hormon este responsabil de inhibarea poftei de mâncare și este eliberat în principal de adipocite (celule care formează țesut adipos sau adipos) dar și de hipotalamus, ovare și placentă.

La un animal sănătos, cu o greutate corectă, atunci când are suficiente rezerve de grăsime, adipocitele încep să elibereze leptina, care se deplasează prin sânge până la creier, avertizând că organismul are deja suficientă energie stocată, astfel încât să nu mai mănânce.

Problema apare atunci când animalul este supraponderal. Deși eliberează multă leptină, organismul devine rezistent și nu înțelege că are deja suficientă energie. Ceva similar se întâmplă atunci când câinele suferă de diabet zaharat. Prin urmare, unui câine supraponderal îi va fi întotdeauna foame.

Polifagie

Un câine preocupat de mâncare sau de orice alt obiect este un animal cu probleme. Obsesiile la câini ar trebui tratate de către specialiști, deoarece adesea provin din probleme subiacente, cum ar fi stresul, plictiseala, condiționarea necorespunzătoare sau boală.

Starea unui câine care nu se oprește din mâncat și căruia pare să-i fie în permanență foame este cunoscută sub numele de polifagie. Polifagia apare de obicei împreună cu alte simptome precum obezitatea, creșterea sau scăderea în greutate, polidipsia (consum crescut de apă), poliurie (urinare frecventă) și incapacitatea de a absorbi corect nutrienții.

Polifagia poate apărea în procesul de îmbătrânire al câinelui, fie pentru că începe să nu absoarbă anumiți nutrienți, fie pentru că ia unele medicamente care o provoacă. Pe de altă parte, unul dintre simptomele diabetului este, de asemenea, creșterea aportului de alimente. Tumorile sau procesele inflamatorii la nivel gastrointestinal produc de asemenea polifagie.

Cum îți dai seama dacă câinelui tău îi este foame

Primul motiv care te face să crezi că animalului tău îi este foarte foame este consumul în exces de mâncare sau exprimarea dorinței de a mânca mai mult (se duce mereu la castronul de mâncare și îl linge chiar dacă nu există nimic).

Dovada incontestabilă că animalul moare de foame este pierderea în greutate. La un câine obez, această pierdere este normală, intenționată și necesară, dar trebuie făcută întotdeauna sub strictă supraveghere veterinară. Dacă câinele tău nu trebuie să piardă în greutate și încă slăbește, trebuie să mergi cu el la medic pentru un control amănunțit, inclusiv teste de sânge, analize de urină și, poate, unele teste hormonale.

Cum să ajuți un câine obsedat de mâncare

Odată ce medicul veterinar determină cauza polifagiei, dacă motivul apariției ei este o problemă gastrointestinală, aceasta se poate datora unei modificări a alimentației sau utilizării medicamentelor. Dacă se datorează diabetului, va trebui urmat un tratament.

Dacă problema provine din motive comportamentale, ar trebui luate măsuri pentru a ajuta câinele să-și schimbe comportamentul. Schimbarea treptată a hranei vechi cu alta cu un conținut mai mare de fibre, fie trecerea la o alimentație mai sățioasă precum dieta BARF, sunt două bune opțiuni.

De asemenea, poți împărți hrana în porții mai mici pe care să i le dai pe tot parcursul zilei, nu în porții mari pe care să i le oferi o dată sau de două ori pe zi. Este foarte important să stabilești o rutină alimentară zilnică. Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că, dacă un animal știe când va mânca și așteptările lui sunt îndeplinite, nivelul de stres scade enorm.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top