Ce fructe și legume sunt bune pentru câini și pisici

Câinii și pisicile necesită o dietă specială și nu toate alimentele pe care le consumăm sunt bune pentru sistemul lor digestiv. Cu toate acestea, există unele care pot sau care ar putea să ajute aceste animale să-și îmbunătățească sănătatea sau aspectul fizic. Acestea fac parte din grupul fructelor și legumelor.

Alimentația animalelor de de companie

Dacă ar fi în habitatul lor, cel mai indicat lucru pentru animalele de companie ar fi o dietă pe bază de carne, deoarece acestea sunt carnivore, în special câinii. Asta nu înseamnă că animalul nu are nevoie de nimic altceva având în vedere că restul nutrienților necesari ar fi absorbiți prin consumarea prăzii sale.

Animalele mănâncă alte animale care consumă iarbă, fructe și legume. Astfel, ele sunt capabile să absoarbă tot ce are nevoie corpul lor. Cu toate acestea, animalele noastre de companie de astăzi nu vânează sau se află în habitatul lor natural, deci este responsabilitatea noastră să le oferim tot ceea ce au nevoie pentru a fi sănătoase și puternice  fizic.

Animalele noastre de companie nu pot mânca mâncarea pe care noi o consumăm, deși există unele alimente  benefice pentru sănătatea lor. Care sunt acestea? Fructele și legumele, deși nu toate.

Fructe și legume benefice pentru animalul de companie

Să începem cu fructele bune pentru câini:

Afine. Acestea au o mare putere antioxidantă, care ajută la evitarea bolilor legate de inimă. De asemenea, conțin vitamina C și fibre care le vor sprijini sistemul imunitar și digestiv. Semințele lor le pot face rău, așa că nu trebuie să uitați să le îndepărtați.

Măr. Acest fruct este ideal pentru tratarea diareei, de exemplu, deoarece are proprietăți digestive ridicate, precum și vitamina C, calciu care le favorizează oasele și au proprietăți antiinflamatoare. Este mai bine să îndepărtați coaja, astfel încât animalul să nu se înece și să nu se constipe.

Pară. În ciuda a ceea ce spun mulți, para nu conține aproape deloc zahăr, deoarece este compusă din 80% apă și este, de asemenea, o sursă excelentă de potasiu și fibre.

Banană. Conținutul său ridicat de potasiu și fibre le favorizează agilitatea mentală și sistemul digestiv. Cu toate acestea, ocazional, ar putea provoca diaree. Dacă constatați acest lucru, eliminați banana din dieta lor.

Căpșună. Excelentă pentru sănătatea pielii animalului de companie. Deoarece este bogată în antioxidanți,  ajută la prevenirea oxidării celulare.

Pepene. Un conținut ridicat de apă, excelent pentru combaterea căldurii și menținerea animalului de companie hidratat. Deși acest fruct trebuie consumat cu moderație datorită conținutului ridicat de fructoză.

Legume pentru câini

Spanac. Acesta le reglează flora intestinală datorită conținutului ridicat de fibre. Este bogat în vitaminele A, C, E, B și F. Pentru a-și menține proprietățile, trebuie oferit în stare crudă. De asemenea, trebuie spălat și, bineînțeles, rupt în bucăți mici pentru a putea fi înghițit cu ușurință.

Salată verde și varză. Ambele sunt o sursă excelentă de fier și antioxidanți, precum și proprietăți analgezice și de curățare. Ambele produse ar trebui, de asemenea, să fie spălate foarte bine, deoarece acestea cresc în pământ și pot conține bacterii non-benefice.

Țelină. Această legumă trebuie administrată cu moderație. Este diuretică, digestivă, antiinflamatoare și ajută la întărirea sistemului imunitar. Ajută la ameliorarea durerii câinilor cu artrită. Dacă câinilor nu le place țelina, aceasta ar putea fi amestecată cu alte fructe și legume.

Morcov. Această legumă contribuie la întărirea danturii  câinelui. Totodată,  este și un antioxidant și un digestiv bun. Elimină placa.

Dovleac. Această legumă este foarte bună dacă animalul este constipat. Are un conținut ridicat de fibre. Se poate oferi crud sau gătit, deși dacă alegeți să-l gătiți, nu trebuie gătit mult timp pentru a nu-și pierde proprietățile.

Amintiți-vă că aceste fructe și legume doar vor completa dieta animalului dvs. de companie, deci nu ar trebui să depășească niciodată 15% sau 20% din dieta sa.

Ce fructe  și legume pot mânca pisicile?

Pisicilor li se pot oferi aproape aceleași fructe și legume pe care le-am oferi unui câine. Chiar și așa, trebuie întotdeauna să le spălați bine, să le tăiați în porții mici și să raționați aportul pentru a evita problemele digestive.

Pere, măr, căpșuni, afine, zmeură, kiwi, pepene verde, pepene galben, piersică, mazăre, castravete, morcovi, salată verde, dovleac, roșii… sunt fructe și legume pe care pisicile le pot mânca dar nu în exces. Acestea nu trebuie să facă parte din dieta lor obișnuită. La fel ca la câini, anumite fructe ar trebui evitate, cum ar fi strugurii și stafidele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top