Cât de mult ar trebui să doarmă un câine?

Câinii au cicluri de somn polifazice, adică se odihnesc mai mult timp, dar la intervale mult mai scurte decât oamenii.

Cât de mult ar trebui să doarmă un câine? O astfel de întrebare este una obișnuită, deoarece, indiferent cât de activi sunt uneori câinii, își petrec cea mai mare parte a zilei tolăniți sau dormind.

Cât de mult ar trebui să doarmă un câine? În ce moment ar trebui să vă faceți griji cu privire la sănătatea animalului? În acest articol vom încerca să răspundem la aceste întrebări într-un mod simplu și concis.

Cât de mult ar trebui să doarmă un câine?

Potrivit Asociației Canine Americane Kennel Club, câinii își petrec 50% din timp dormind, 30% relaxându-se și doar 20% din timp sunt complet activi. Acest lucru poate părea mult, dar, spre deosebire de oameni, aceste animale au un tipar de somn polifazic.

Asta înseamnă că împart fazele de somn pe tot parcursul zilei, în loc să le concentreze într-un anumit interval de timp, așa cum facem noi. De exemplu, după cum indică NIH (National Institute of Health- SUA), în cazul ființelor umane durează între 70 și 90 de minute pentru a intra în faza REM (faza în care visăm). Rămânem în ea doar 25% din timp.

Pe de altă parte, în cazul câinilor durează 10 minute pentru a intra în faza REM și rămân în ea doar 10% din timp. Drept urmare, se trezesc și își întrerup somnul, mult mai repede, având nevoie de mai multe ore de odihnă compensatorii.

În ciuda acestui fapt, câinii au un ceas biologic care le permite să adoarmă mai ușor noaptea decât ziua. În timp ce noi, oamenii, ne odihnim 6-8 ore pe zi, câinii adorm doar la intervale de 45 de minute. Toate aceste date subliniază că modul nostru de a concepe somnul nu se aplică lumii canine.

Orele variază în funcție de vârstă

De regulă, câinii adulți dorm în medie 12-14 ore pe tot parcursul zilei. Câinii mai mari, datorită unui metabolism mai solicitant, se pot odihni până la 18 ore pe zi. În orice caz, aceste valori variază în funcție de vârsta câinelui.

Puii pot dormi până la 20 de ore pe zi. Se află într-o perioadă foarte vulnerabilă și necesită odihnă neîntreruptă pentru a se dezvolta corect.

După cum am spus, un câine adult doarme 12 până la 18 ore pe zi. De regulă, cu cât câinele este mai mare, cu atât va petrece mai mult timp culcat.

De asemenea, câinii seniori dorm 12 până la 18 ore pe zi. În ciuda acestui fapt, de obicei necesită perioade mai mari de odihnă decât un câine tânăr. Prin urmare, ei pot petrece mai puțin de 20% din zi activi și mai mult timp stând tolăniți sau odihnindu-se.

Câinii supraponderali și unele rase specifice tind să se odihnească mai mult decât alții.

De exemplu, câinii de vânătoare  sau de muncă sunt adesea mai atenți decât ceilalți. Desigur, activitatea fizică a unui husky nu este în niciun fel comparabilă cu cea a unui pug. Fiecare câine este o lume deoarece, pe lângă variabilitatea genetică a rasei, există o predispoziție individuală.

Răspunsul la cât de mult ar trebui să doarmă un câine depinde în mare măsură de rasa, vârsta, personalitatea și constituția sa fizică.

Plictiseala și alte patologii: confuzie cu odihna

La întrebarea cât de mult ar trebui să doarmă un câine, putem răspunde că media este plasată între aproximativ 12-14 ore. În orice caz, această valoare este dificil de cuantificat, deoarece este imposibil să știm câte ore din noapte câinele rămâne activ și câte doarme.

Odihna este adesea confundată cu plictiseala. Este posibil ca un câine să fie inactiv pentru că într-adevăr simte nevoia să se odihnească, dar cel mai probabil este pur și simplu lipsit de stimulare. Există mai multe jocuri olfactive și de antrenament care por înviora câinele în timpul oricărui pui de somn.

Dincolo de asta, este adevărat și faptul că excesul de odihnă poate fi un semn al unei anumite patologii. Printre cele mai frecvente, por fi identificate următoarele:

Depresie: La fel ca la oameni, depresia provoacă perturbări majore în ciclul somnului. Acest lucru este însoțit de obicei de lipsa poftei de mâncare, anxietate, printre altele.

Hipotiroidism: Când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni, metabolismul animalului încetinește.

Diabet: În plus față de inactivitate, diabetul canin este adesea însoțit de pierderea semnificativă în greutate și de slăbiciune generală.

Pe de altă parte, un câine se poate odihni mai multe ore decât în ​​mod normal din cauza oricărei infecții virale sau bacteriene. Corpul luptă împotriva agenților patogeni, așa că trebuie să-și rezerve toată energia pentru el.

Cât de mult ar trebui să doarmă un câine?

După cum ați aflat, un câine doarme în general aproximativ 12-14 ore pe zi. Nu vă faceți griji dacă câinele dvs. se odihnește mult timp, deoarece ciclurile sale de somn sunt foarte diferite de ale noastre. În orice caz, dacă această odihnă este însoțită de anumite semne clinice precum cele pe care le-am menționat, cel mai bine este să mergeți la medicul veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top