Carbohidrații în alimentația câinilor

Deși se recomandă ca dieta câinilor să fie constituită și din carbohidrați, consumul excesiv al acestor nutrienți poate cauza probleme gastrointestinale.

Adevărul este că nu există o părere foarte bună despre carbohidrați, mai ales când vine vorba de hrănirea animalelor noastre de companie.

De obicei, căutăm alimente sănătoase, echilibrate, care să ofere câinelui nostru cantitatea de proteine ​​necesare, precum și cantitatea potrivită de grăsimi saturate și zaharuri. Cu toate acestea, carbohidrații trebuie să facă parte, de asemenea, din rutina lor de alimentație în limitele recomandate, deoarece sunt nutrienții care îi ajută să genereze energie. Din acest motiv, în acest articol vă vom explica care este rolul lor în organismul câinilor, în ce alimente există și ce cantități zilnice sunt cele mai indicate.

Ce sunt hidrații de carbon?

Hidrații de carbon, cunoscuți și sub denumirea de carbohidrați, sunt unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru organismul câinilor, deoarece sunt molecule compuse din carbon, hidrogen și oxigen, care le dau energie. Carbohidrații au origine vegetală și sunt transformați în glucoză de către sistemul digestiv în timpul digestiei. Apoi ajung în toate celulele corpului care au nevoie de ei pentru a-și îndeplini funcțiile, în timp ce surplusul este depozitat în ficat și mușchi pentru momentul în care este nevoie.

Constituie o sursă de energie consumată mai rapid decât cea furnizată de grăsimi și proteine ​​și, din acest motiv, sunt foarte importanți în dieta câinilor.

Cu toate acestea, este esențial să facem distincție între cele două grupuri de carbohidrați existenți. Pe de o parte, există carbohidrați simpli care sunt cei care se digeră cel mai rapid, iar pe de altă parte, există carbohidrați complecși, pe care metabolismul canin îi absoarbe mai greu.

Este important să precizăm că aceștia din urmă pot contribui la îngrășarea câinelui nostru dacă este predispus la obezitate în mod regulat, dar și că sistemul gastrointestinal al câinelui îi digeră greu.

Carbohidrații din alimentația câinilor

Încă de la cele mai vechi timpuri, câinii au fost întotdeauna animale carnivore, dar, de fapt, au ingerat carbohidrați de fiecare dată când se hrăneau cu stomacul sau cu mațele prăzii lor, unde se găseau resturi de semințe.

De asemenea, când oamenii au început să îmblânzească câinii, au inclus carbohidrați în rutina lor alimentară. Le-au dat semințe sub formă de pâine sau terci și, treptat, metabolismul lor s-a adaptat la schimbări, astfel încât, în prezent, carbohidrații fac parte din dieta câinilor noștri.

De asemenea, este necesar să precizăm că, în prezent, majoritatea hranei procesate pentru câini conține carbohidrați, deoarece câinii au un metabolism mult mai rapid decât al oamenilor. Prin urmare, cel mai bine este să absoarbă carbohidrați simpli sau lanțuri de glucoză mai scurte în timpul digestiei.

După cum vom vedea mai jos, aceste molecule se găsesc în fructe și legume care sunt, fără îndoială, o sursă de nutrienți pentru câinii noștri.

Alimente care conțin carbohidrați și pot face parte din dieta câinilor

După cum știm deja, carbohidrații sunt nutrienți necesari în dieta câinilor și fac parte din compoziția sa. Deși majoritatea hranei produse pentru aceștia conține cantitatea specifică recomandată de carbohidrați, iată ce alimente cu aceste biomolecule puteți oferi câinelui vostru ca supliment, întotdeauna în cantități moderate:

-Fructe, legume și rădăcinoase: în realitate majoritatea legumelor conțin carbohidrați complecși și nu sunt pe deplin recomandate câinilor din cauză că se digeră greu. Dintre acestea fac parte mărul, dovleacul, ananasul, mangoul, cartoful sau morcovul. Cu toate acestea, în cantități mici, acestea nu vor fi o problemă pentru animalul vostru de companie.

-Porumb și orez. Acestea conțin amidon. De asemenea, conțin și carbohidrați complecși și ar trebui să facă parte din dieta animalului. Din acest motiv, în compoziția multor tipuri de hrană pentru câini există porumb și orez, dar într-un procent redus.

– Carne: Deși este practic o sursă de proteine, carnea conține, de asemenea, carbohidrați, localizați în mușchii și ficatul animalelor. Carnea intră în grupul alimentelor cu carbohidrați complecși.

Probleme pe care le-ar putea întâmpina câinii în urma consumului excesiv de carbohidrați

După cum am menționat deja mai sus, aportul de carbohidrați trebuie să fie destul de redus, întotdeauna într-o cantitate mai mică decât nivelul de proteine zilnice. Este important să nu depășiți cantitățile recomandate de carbohidrați din rutina alimentară a câinelui vostru, pentru a evita apariția problemelor de sănătate, deoarece trebuie să rețineți că animalul vostru de companie nu trebuie să consume în principal carbohidrați.

În caz contrar, pot apărea probleme gastrointestinale legate de o digestie deficitară, cum ar fi diaree, vărsături și gaze.

Animalul obișnuit să consume o cantitate mai mare de carbohidrați va fi predispus la creșterea în greutate și la dezvoltarea oricărui tip de problemă cardiovasculară, deoarece glucoza care nu este utilizată în timpul digestiei se depune sub formă de grăsime acumulată pe mușchi. Dar cel mai important este riscul de diabet datorat glicemiei crescute.

Acum că ați aflat care este rolul carbohidraților în alimentația câinilor, vă sfătuim să aveți grijă cum vă hrăniți prietenii necuvântători. Pentru orice nelămurire, cereți sfatul unui medic veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top