Anorexia la pisici – cauze și simptome

Pisica ta nu vrea să mănânce? Stă culcată? Anorexia la pisici este un simptom nespecific al diferitelor situații, procese și boli. Astfel, un eveniment fiziologic precum intrarea în călduri, un eveniment stresant sau o patologie internă gravă poate provoca anorexie.  Anorexia va slăbi progresiv pisica, provocând consecințe grave în corpul acesteia.

Ce este anorexia la pisici?

Anorexia este termenul folosit atunci când un organism nu se alimentează. Atunci când o pisică nu vrea să mănânce, se spune că are anorexie sau și-a pierdut pofta de mâncare. Această pierdere a poftei de mâncare se poate datora mai multor motive, din diverse boli, situații, modificări sau probleme psihologice. Acesta este motivul pentru care este un semn clinic nespecific.

În general, anorexia la pisici apare ca un răspuns în fază acută care apare ca urmare a modificărilor echilibrului mediului intern al pisicii, ceea ce se întâmplă în  caz de infecții, alte boli, leziuni ale organelor sau tumori.

Cauzele anorexiei feline

După cum am spus, anorexia la pisici poate apărea în multe situații diferite, indiferent de vârsta animalului. Cu toate acestea, anorexia la pisicile în vârstă este de obicei mai frecventă, deoarece acestea sunt mai predispuse să sufere de multe dintre bolile care o provoacă. Iată o serie de cauze:

 • Durere în cavitatea bucală: bolile dureroase ale gingiilor, dinților sau țesuturilor moi ale gurii, cum ar fi infecții, fracturi, resorbție dentară, tumori sau gingivostomatită cronică sau patologii maxilarului pot provoca respingerea ingestiei de alimente, în special cele mai tari. În acest caz, pisicile acceptă doar lichide sau alimente moi.
 • Respingerea hranei: dacă i-ai schimbat brusc hrana cu care a fost obișnuită, este posibil să refuze să o mănânce un sortiment nou de hrană pentru pisici, datorită sensibilității pe care o au unele pisici la schimbări bruște sau, pur și simplu, pentru că nu-i place.
 • Intrarea în călduri: o pisică în călduri va fi foarte anxioasă și nervoasă. Concentrându-și tot interesul asupra reproducerii, ea uită să mănânce. Prin urmare, dacă observi că pisica ta mănâncă mai puțin în zilele în care se află în călduri, se poate datora acestui proces fiziologic. Amintește-ți că este recomandată sterilizarea pisicilor, care, pe lângă reducerea stresului, scade probabilitatea ca acestea să dezvolte diverse boli de reproducere.
 • Stres sau anxietate: pisicile sunt foarte sensibile la stres, astfel încât orice situație minim stresantă pentru ele poate avea consecințe, inclusiv anorexie.
 • Intoxicație: dacă pisica ta ingeră o substanță toxică, cum ar fi o plantă inadecvată sau hrană umană, aceasta poate suferi daune interne. Pisica va fi atât de bolnavă încât nu va dori să mănânce. De fapt, în unele cazuri apar alte semne clinice și tratamentul va trebui urgentat.
 • Tulburări de miros: pisicile își folosesc nasul pentru a respira și a mirosi mâncarea. Orice blocaj poate provoca pierderea poftei de mâncare, pe lângă faptul că provoacă stres și disconfort.
 • Boli infecțioase sau parazitare: bolile slăbesc pisicile sau, la fel ca în cazul rinotraheitei felinei, provoacă rinită și scurgeri nazale care le fac să-și piardă simțul mirosului, determinându-le în cele din urmă să nu mai mănânce.
 • Boala esofagiană: esofagita, refluxul gastroesofagian sau corpurile străine din esofag pot fi extrem de enervante și dureroase pentru pisici, evitând ingestia de alimente, deoarece acestea sporesc frecarea cu mucoasa esofagiană și, prin urmare, durerea. Inflamația stomacului sau gastrita pot duce, de asemenea, la anorexie.
 • Boala pancreatică: pancreatita sau inflamația pancreasului este o cauză a durerii abdominale la pisici, deși acest disconfort este uneori dificil de observat. În orice caz, anorexia este unul dintre simptomele acestei boli.
 • Boala hepatică sau biliară: bolile parenchimului hepatic sau ale tractului biliar pot provoca anorexie la pisici, pe lângă alte semne asociate procesului.
 • Boala intestinului – afecțiunile intestinale, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului, enterita, corpurile străine sau tumorile pot provoca o stare de rău pisicii, apatie și anorexie.
 • Insuficiență renală: rinichii sunt implicați în filtrarea sângelui, așa că, dacă nu funcționează corect, toxinele se acumulează și pisicile nu se simt bine. De asemenea, provoacă, printre alte, anorexie.

Simptomele anorexiei la pisici

După cum am spus, anorexia nu este o boală, ci un semn clinic rezultat din multiple cauze. Dar anorexia însăși, dacă nu este tratată rapid, ajunge să declanșeze alte semne care vor afecta grav starea generală a pisicii. Astfel, printre efectele anorexiei la pisici, se remarcă malnutriția, părul cu un aspect urât, pierderea în greutate, deshidratarea, letargia, slăbiciunea sau atrofia musculară, pe lângă semnele specifice fiecărui proces cauzal. De exemplu:

 • În bolile renale, se poate observa sindromul poliurie-polidipsie, adică pisica urinează și bea mai mult decât în ​​mod normal.
 • În boala hepatobiliară, este posibil să apară icterul, care presupune îngălbenirea membranelor mucoase, letargia sau umflarea abdomenului datorită acumulării anormale de lichide.
 • Durerea abdominală, deshidratarea și slăbiciunea sunt frecvente în pancreatită.
 • În bolile inflamatorii intestinale sau alte tulburări intestinale apar simptome digestive precum diaree, vărsături, malabsorbție sau dezechilibre electrolitice.
 • Tulburările esofagiene și gastrice provoacă vărsături, insuficiență, hipersalivație, tuse, febră și întinderea capului și gâtului la înghițire, din cauza odynofagiei, care este durerea la înghițire.

Anorexia la pisici este extrem de ușor de diagnosticat de către stăpâni deoarece, în principiu, trebuie doar să observi dacă pisica mănâncă foarte puțin sau nu mănâncă deloc.

Refuzul de hrană ar trebui să fie întotdeauna un motiv de îngrijorare, cu excepția celor cauzate de motive fiziologice.

Cel mai bine este să te adresezi unui medic pentru a oferi cele mai bune soluții în acest caz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top