Alergia alimentară la câini și pisici

Tipuri de alergii la câini și pisici

Dacă câinele sau pisica se scarpină mai des decât credeți că este normal, este posibil să sufere de alergie.

Câinii și pisicile pot avea alergie de diferite tipuri:

– alergie la purici (foarte frecventă, dar se poate trata cu ușurință apelând la metode antiparazitare eficiente);

– alergie alimentară;

– alergie numită atopie (alergie la mediu: polen, acarieni etc), chiar și la combinații între mai multe dintre ele. Toate tipurile de alergii sunt caracterizate de simptome foarte similare, în special mâncărimi, deși sunt diferite în funcție de caz.

Cea mai mare problemă cauzată de mâncărime la animalele noastre este că se auto-rănesc și își pot provoca răni grave și / sau infecții secundare care sunt asociate acesteia, ceea ce perpetuează și agravează problema.

Alergie alimentară

Deoarece astăzi sunt teme destul de complexe, vom detalia alergia alimentară, deoarece reprezintă până la 15% din bolile alergice la animalele mici.

Alergia alimentară se manifestă ca o problemă dermatologică cu un tip de mâncărime care nu este sezonier (prezent tot anul), care este cauzată de un răspuns imun exacerbat după ingerarea oricăreia dintre componentele alimentului oferit, de obicei, proteine.

Se pare că nu există nicio predispoziție referitoare la rasă sau sex. Cu toate acestea, în raport cu vârsta, se constată că cele mai multe cazuri apar la animale tinere, chiar înainte de un an. În afară de mâncărime, apar de obicei leziuni secundare mai mult sau mai puțin severe. La 10-20% dintre animalele cu această patologie există, de asemenea, simptome gastrointestinale asociate, precum vărsături, diaree, flatulență.

Pentru a înțelege mai bine, alergia alimentară este setul de reacții clinice cauzate de ingestia unui aliment. Dar nu este niciun tip de reacție, sunt răspunsuri de hipersensibilitate, adică sistemul imunitar reacționează „anormal” și foarte agresiv la niște componente (de obicei proteine) ale alimentului, numite alergeni.

Această intervenție a sistemului imunitar diferențiază alergia de alte afecțiuni cu simptome foarte similare sau chiar identice. Organismul detectează proteina alimentară sau alergenul ca „agent străin” și generează anticorpi specifici.

Acești anticorpi se leagă de celulele numite mastocite, care sintetizează și eliberează histamina, mediatorul chimic responsabil pentru reacția alergică. La următorul contact cu proteina, aceasta este „capturată” de anticorp și este eliberată histamina existentă în mastocite.

Dacă alergia alimentară nu este detectată și tratată la timp, simptomele se pot agrava, apărând leziuni pe tot corpul.

Datorită mâncărimii, animalul poate suferi de răni la nivelul pielii din cauza auto-traumatismelor (eroziuni, căderea părului …), fazei cronice a bolii (creșterea pigmentării sau îngroșarea pielii în zona respectivă) sau a proceselor secundare asociate, cum ar fi seboree, infecții cauzate de bacterii și / sau fermenți.

Ocazional apar anomalii gastro-intestinale mai mult sau mai puțin constante (în special diaree), dar în cele mai multe cazuri, singurul semn vizibil sunt problemele la nivelul pielii.

Cu toate acestea, nu înseamnă că dacă animalul se scarpină câteva zile are alergie. Dar, din păcate, este o problemă din ce în ce mai frecventă.

În aceste cazuri, trebuie consultat un specialist pentru a exclude alte procese care pot provoca această mâncărime.

Dacă după consult medicul veterinar constată că animalul are alergie sau intoleranță la alimente, acesta trebuie să urmeze un tratament specific cât mai curând posibil, deoarece tratamentele diferă în funcție de animal, tipul său de alergie și condițiile care pot fi asociate.

Cel mai important lucru atunci când avem de-a face cu animale care au probleme alergice este să îi oferim hrană de cea mai bună calitate, special creată pentru a controla alergia.

Este vorba de hrană în care sursa de proteine ​​(de obicei pui) este descompusă printr-un proces numit hidroliză enzimatică, rezultând mai puține proteine ​​ care o fac mai puțin alergică și mai digerabilă. Fiind mai puține proteine se eliberează mai puțină histamină (cea care cauzează mâncărime animalului).

Pe de altă parte, prin creșterea digestibilității sale ajută la reducerea alergenicității, deoarece rămâne mai puțin timp în intestin.

De exemplu, este benfica hrană uscată fără cereale cu peste, pentru câini tineri și adulți, de orice rasă.

Acest tip de hrană este indicată pentru tratamentul pruritului, eczemelor și afecțiunilor pielii cauzate, de obicei, de intoleranțe alimentare, anumite tipuri de cereale, sau de amestecuri de proteine animale de origine incertă. Cu o digestabilitate ridicată, este indicată pentru câinii tineri sau adulți, care au sensibilitate gastrică sau alergii alimentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top