4 tipuri de rase de Bichon

Federația Chilologică Internațională recunoaște 4 tipuri de rase de Bichon cu caracteristici comune, dar și cu unele particularități care le face speciale.

Deși una dintre cele mai populare rase de Bichon este cea Malteză, aceasta nu este singura.

Există 4 rase de bichon recunoscute oficial de Federația Cinologică Internațională (FCI). Este vorba despre Bichonul Havanez, Bolognez, Maltez și Frise. În acest articol vom vorbi despre caracteristicile și diferențele existente între aceste rase.

Caracteristicile Bichonului

Familia Bichon include o serie de rase mici de câini care se caracterizează fizic prin faptul că au o coadă curbată pe spate, un bot scurt, urechi lăsate și ochi mari. În plus, sunt câini veseli, afectuoși, foarte sociabili și prietenoși cu copiii și alte animale.

Acești câini, în ciuda faptului că sunt mici și au un aspect drăguț, au un caracter puternic atunci când vine vorba de apărarea stăpânilor lor.

În general, nu au probleme de sănătate și se adaptează cu ușurință la diferite stiluri de viață. De asemenea, fiindcă sunt mici nu au nevoie de mult spațiu pentru a se simți confortabil.

În ciuda acestor coincidențe, fiecare rasă de Bichon are caracteristici foarte specifice.


Bichon Havanez

Havanezul este un tip de Bichon care se remarcă prin faptul că este un câine ideal pentru persoanele care nu au experiență cu animalele de companie.
Se dresează foarte ușor, atâta timp cât are parte de afecțiunea cuvenită din partea stăpânilor săi.

Havanezul nu consumă multă hrană pentru câini, deci nu există riscul de a deveni supraponderal. Această rasă tinde să aibă multă răbdare, deci este ideală atunci când vine vorba de împărțirea spațiului cu copiii. În plus, sunt câini cărora le place să se distreze și să se joace cu stăpânii lor.

În ceea ce privește caracteristicile sale fizice, Federația Chinologică Internațională indică faptul că aceasta este o rasă mică, dar robustă, cu părul lung, dens și foarte moale.

În ceea ce privește culoarea, există diferite culori, deși predomină albul. Există însă și combinații de alb cu negru, cu maro cafeniu, culoarea tutunului și maro roșcat.


Bichon Bolognez

Potrivit Federației Cinologice Internaționale, Bichonul Bolognez provine din Bologna.

Este un câine mic, robust și compact. Părul său este des, alb și pufos. Este mai mic decât alte tipuri de Bichoni, deoarece atinge o înălțime maximă de 30 de centimetri și cântărește până la 4 kilograme.

Importanța acestei rase de Bichon este atât de mare încât a fost imortalizată de pictori precum Tițian, Pierre Breughel și Goya în picturile lor. În ceea ce privește comportamentul său, se știe că Bichonul Bolognez este un câine calm și nu foarte activ. Chiar și așa, este curajos și foarte fidel stăpânului său.


 Bichon Frise

Bichonul Frise este, de asemenea, cunoscut sub numele de Bichonul cu părul creț.

Bichonul Frise este un câine mic, vesel, îndrăzneț, cu părul creț și alb, cu un aspect elegant și o coadă curbată pe spate, ceea ce îi dă o notă foarte amuzantă. Este un câine de companie perfect, întrucât este foarte sociabil și prietenos cu alți câini și cu oamenii.

Acest câine nu latră foarte des, nu este nervos și se adaptează cu ușurință oriunde merge, atâta timp cât stăpânul său este lângă el.


Bichon Maltez

Ultima dintre cele 4 tipuri rase de Bichon este Bichonul Maltez, nume care provine de la cuvântul Malat, care înseamnă refugiu și port. Potrivit FCI, strămoșii acestei rase trăiau în porturile maritime mediteraneene unde luptau împotriva dăunătorilor, cum ar fi șobolanii și șoarecii.

Bichonul Maltez este una dintre cele mai dorite rase de câini din întreaga lume pentru caracterul său, mărimea și faptul că sunt ascultători. Acești câini sunt originari din Europa, în special din Italia. Este o rasă foarte afectuoasă și docilă.

Având în vedere că greutatea sa este de maximum 3 kilograme și are o dimensiune mică, această rasă este, de asemenea, considerată o jucărie sau un câine în miniatură. Are părul alb și foarte lung, care poate fi coafat după cum dorește stăpânul.

Deși FCI nu specifică tipurile de Bichon Maltez, sunt recunoscute 2 încrucișări. Acestea sunt următoarele:

Bichon Maltez European: este, de asemenea, mic și diferă de bichonul Maltez tradițional prin faptul că este mai mic și cu părul mai lung.

Bichon Maltez American: spre deosebire de cel european american, are botul mai lung și dimensiunea sa generală este mai mare, pe lângă faptul că are părul mai scurt.

Tipuri de rase mixte de Bichon

Datorită caracteristicilor fermecătoare ale Bichonilor, crescătorii și-au propus să dezvolte noi rase de Bichon, dar amestecate, adică încrucișate cu alte rase populare de câini. Iată cele mai frecvente rase mixte de Bichon:

  • Poochon: este o încrucișare între un Bichon Frise și un Pudel;
  • Maltipoo: încrucișare între un Bichon Maltez și un Pudel;
  • Zuchon: încrucișare între Bichon Frise și Shih Tzu;
  • Chi-Chon: o încrucișare între un Bichon Frise și un Chihuahua;
  • Morkie: încrucișare între un Bichon Maltez și un Yorkshire Terrier;
  • Goldichon: încrucișare între un Bichon Frise și un Golden Retriever;
  • Maltipom: încrucișare între un Bichon Maltez și un Pomeranian.

Acum că ai aflat mai multe despre rasele de Bichon, pe care ai alege-o?

4 thoughts on “4 tipuri de rase de Bichon”

  1. Maltez întotdeauna! ❤️ Sunt cei mai curați, nu miros, nu lasă păr, sunt minunați!❤️❤️❤️🐶

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top